woensdag, 1. mei 2024 - 8:25 Update: 01-05-2024 8:26

Amsterdam wil pleziervaart uitstootvrij

Man overleeft sprong in gracht niet
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Amsterdam wil een deel van het water in centrum vanaf 2025 vrijmaken voor alleen plezierboten die varen op elektriciteit, of roei- of trapboten. Zo maken we de stadslucht schoner en de stad duurzamer. U kunt tot en met 10 juni uw mening geven over dit voorstel, schriftelijk of mondeling op een inloopbijeenkomst.

Amsterdam werkt hard aan een betere luchtkwaliteit, met tal van maatregelen voor al het verkeer in de stad. Door de vieze lucht in de stad leeft de gemiddelde Amsterdammer ruim 11 maanden korter, en rookt deze ongeveer 4,4 sigaretten per dag mee.

Veel boten al elektrisch

Ook werken we aan minder CO2-uitstoot en minder geluidoverlast. Ongeveer 500 van de 600 passagiersboten zijn al elektrisch, dus we zitten op de goede weg.

Drukte op het water

Hoewel plezierboten weinig bijdragen aan de totale uitstoot, kan de luchtverontreiniging op warme, drukke dagen ernstig zijn. Vaak zijn er dan ook veel mensen dicht bij elkaar.

Uitzonderingen

Er komen overgangsregelingen voor huidige booteigenaren. Bijvoorbeeld booteigenaren die binnenhavengeld betalen en daarvoor een vignet hebben, en booteigenaren met een doorvaartvignet. Boten die in het register van de FVEN (Federatie Varend Erfgoed Nederland) staan, kunnen een ontheffing aanvragen.

Categorie:
Provincie: