vrijdag, 24. december 2004 - 9:38

Balkenende wil minister van Veiligheid

Den Haag

Premier Balkenende overweegt vanaf de volgende kabinetsperiode in 2007 een minister van veiligheid te krijgen. Dat zegt hij in een interview met De Telegraaf. De nieuwe minister moet verantwoordelijk worden voor politie, justitie en de AIVD. Foto: Ronald Fleurbaaij.

Die verantwoordelijkheid is nu verdeeld onder de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie. Dat belemmert volgens critici een efficiënte aanpak van het terrorisme en criminaliteit. De verdeling zou al eerder hebben gezorgd voor belemmering in de strijd tegen terreur. Het kabinet buigt zich volgens Balkenende medio volgend jaar over de mogelijke Veiligheidsminister. Het volgende kabinet beslist pas definitief of er zo'n minister komt.

Premier Balkenende zegt onder meer in het interview dat 2004 een bitter jaar is geweest met als dieptepunt de moord op Theo van Gogh op 2 november. Een positief gegeven vindt de premier de verschillende initiatieven die in de samenleving zijn ondernomen om de saamhorigheid tussen bevolkingsgroepen te bevorderen.
Provincie:
Tag(s):