dinsdag, 14. december 2004 - 21:57

Bernhard bijgezet in Nieuwe Kerk

Delft

Het lichaam van Prins Bernhard is vandaag bijgezet in de grafkelder van het Huis van Oranje in de Nieuwe Kerk in Delft. Zijn vier dochters Beatrix, Irene, Margriet en Christina en schoonzoon Pieter van Vollenhoven begeleidden de 93-jarige prins op zijn laatste gang. Tijdens de bijzetting werd het signaal taptoe, beter bekend als The Last Post, gespeeld. Foto's: Ronald Fleurbaaij.

Vanmorgen vertrok de rouwstoet met het stoffelijk overschot van de op 1 december overleden prins Bernhard van Paleis Noordeinde naar de Nieuwe Kerk in Delft. Vier kleinzoons die naar de prins zijn vernoemt, reden in een zwarte koets achter de affuit aan. Bij Defensieleergangen in de Haagse wijk Ypenburg voegde koningin Beatrix en haar drie zussen zich bij de stoet.

De uitvaartceremonie ging met veel militair vertoon gepaard. De kist werd tijdens de rit naar Delft begeleid door leden van de Gele Rijders, waar Bernhard zijn militaire loopbaan is begonnen. Een van de speciale momenten van Bernhards uitvaart was de aankomst op de Markt in Delft, waar de luchtmacht met een fly-past afscheid van de prins nam. In de zogenoemde Missing Man-formatie vlogen ze pal over de Nieuwe Kerk, toen de kist van prins Bernhard naar binnen werd gedragen. De Spitfire, in de rol van Missing Man, draaide naar boven weg en verdween in het wolkendek, terwijl de jachtvliegtuigen doorvlogen.

In de kerk waren veel afgevaardigden van Europese koningshuizen. Op verzoek van de koninklijke familie waren veel mannen gekleed in militair grootenue. De gasten hadden zich in de ochtend verzameld in het stadhuis van Delft, tegenover de Nieuwe Kerk. Daar waren zij ontvangen door kroonprins Willem-Alexander en prinses Màxima, Pieter van Vollenhoven en prins Maurits en prinses Marilène.
Provincie:
Tag(s):