donderdag, 23. december 2004 - 10:39

Deel moslims sneller radicaler

Den Haag

De AIVD is verontrust over enkele duizenden die vatbaar zijn voor extremisme. Niet alleen de politiek, maar de hele Nederlandse samenleving is doelwit van de radicale moslims in Nederland. Een brede aanpak is daarom noodzakelijk, concludeert de AIVD in een rapport. Vandaag stuurt minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes het rapport naar de Tweede Kamer. Foto: FBF.nl.

Met name moslims van Noord-Afrikaanse afkomst, zoals terreurverdachte Samir A. en Mohammed B., die verdacht worden van de moord op Van Gogh, zouden deze nieuwe stroming aanhangen. Terreur blijkt erg moeilijk aan te pakken en volgens de AIVD zouden alle bestuurslagen daarom moeten broeden op een ‘tegenstrategie’.

De nadruk wordt door radicale moslims sterk gelegd op de ‘zuivering van de islam van ketterse invloeden’, waardoor de hele Nederlandse samenleving het doelwit wordt. Met deze denkbeelden verketteren ze de maatschappij en gematigde moslims. Hun ideeën halen ze vooral van internet.

Het AIVD-rapport is gemaakt om lokale autoriteiten te informeren over de huidige dreiging. Na de moord op Theo van Gogh beklaagden zij zich over een gebrek aan informatie. Remkes concludeert uit het rapport dat het voorkomen, isoleren of indammen van de nu toenemende radicalisering een belangrijke manier is om terrorisme te bestrijden.
Provincie:
Tag(s):