dinsdag, 14. december 2004 - 21:23

Grootschalige TBC test voor zeistenaren

Zeist

GG&GD in Zeist gaan ongeveer 12.000 mensen onderzoeken op besmetting met tbc. Aanleiding is de ontdekking van open tbc bij een medewerker van de C1000 aan de Johan van Oldenbarneveltlaan in Zeist.
<BR>
<BR>Reden is de besmetting van een 25- jarige medewerker met open tbc van de supermarkt aan de Johan van Oldenbarneveltlaan. Hij werkte op diverse afdelingen van de supermarkt in Zeist. Vermoedelijk is hij via hoest aangestoken door een vriend. Op 18 november werd de man in het ziekenhuis opgenomen en mag binnenkort naar huis.Foto: Menno Bausch
<BR>

GG&GD in Zeist gaan ongeveer 12.000 mensen onderzoeken op besmetting met tbc. Aanleiding is de ontdekking van open tbc bij een medewerker van de C1000 aan de Johan van Oldenbarneveltlaan in Zeist.

Reden is de besmetting van een 25- jarige medewerker met open tbc van de supermarkt aan de Johan van Oldenbarneveltlaan. Hij werkte op diverse afdelingen van de supermarkt in Zeist. Vermoedelijk is hij via hoest aangestoken door een vriend. Op 18 november werd de man in het ziekenhuis opgenomen en mag binnenkort naar huis.

De grootscheepse test wordt pas op 31 januari en 1 en 2 februari gehouden. Mensen die voor 18 november in de supermarkt zijn geweest, kunnen dan in sporthal Dijnselburg een Mantouxtest ondergaan. De test bestaat uit een prik, waarvan de resultaten drie dagen later zijn af te lezen.

Het heeft geen zin om de grootscheepse test eerder dan eind januari uit te voeren. Dat komt door de incubatietijd van zes weken. Een test is pas betrouwbaar als hij na die periode plaatsvindt.

GG&GD laat weten dat iemand zonder de symptomen maar met de tbc bacterie, niemand anders kan besmetten. De ziekte tbc is geheel te genezen met de moderne medicijnen.

De meest voorkomende symptomen uit het beginstadium van tuberculose zijn langdurig hoesten, vermoeidheid, koorts, nachtzweten, gebrek aan eetlust en soms het ophoesten van bloed.

Voor vragen is een telefoonnummer geopend: 0800-0095.
Provincie:
Tag(s):