zondag, 19. december 2004 - 14:24

Hou je klep...

Lelystad

Dalen: fietsster ernstig gewond bij aanrijding (oktober 2004)
<BR>
<BR>Gistermiddag raakte een vijftienjarige fietsster uit Dalerpeel ernstig gewond bij een verkeersongeval. Zij reed - net buiten Dalen - in de richting van Dalerpeel toen een
<BR>39-jarige automobilist die in dezelfde richting reed, werd verblind door de laagstaande zon.
<BR>

Toen hij de zonneklep naar beneden deed, hoorde hij een knal. Hij stopte en zag dat hij de jeugdige fietsster had aangereden. Het meisje lag gewond in de berm, ze was na de aanrijding op de voorruit van de auto terechtgekomen. Zij werd met de traumaheli naar het Scheperziekenhuis te Emmen overgebracht met beenfracturen en diverse kneuzingen.

Zomaar een triest bericht uit een regionale krant. 3VO schat dat jaarlijks circa 1.200 ongevallen te wijten zijn aan verblinding door de zon. Door deze ongelukken vallen er elk jaar gemiddeld negen doden en 240 zwaar- en lichtgewonden. Het is daarom van groot belang om bij felle zon of bij irritante schittering op (natte) wegen direct de snelheid te verminderen. Bovendien dient de afstand tot de voorganger zonodig te worden vergroot. Verder zijn schone ruiten en onbeslagen voorruiten en een goed gebruik van de zonneklep essentieel. Onderzoek van MeteoConsult heeft uitgewezen dat de zon in ons land tussen de 36 en 69 minuten per dag verblindend is.

Veel automobilisten doen de zonneklep gedeeltelijk omlaag. Het advies is echter dat niet te doen. Als u plotseling hard moet remmen of - erger nog - een aanrijding krijgt, loopt u daarmee kans op ernstig hoofdletsel! Brandweermannen kunnen erover meepraten. In een enkel geval was in Almere de gedeeltelijk naar beneden geklapte zonneklep van een auto (na een flinke aanrijding) de doodsoorzaak van de bestuurder. De brandweer trof de man zittend achter het stuur aan, met de zonneklep in zijn hoofd!

Niet alleen de bestuurder maar ook de passagier kan hiermee geconfronteerd worden. Dus: houd de zonneklep omhoog of klap hem helemaal naar beneden!

Sjaak

© BON / foto: De Coninck
Categorie:
Tag(s):