woensdag, 15. december 2004 - 17:32

Noordzee "valkuil" voor Stormvogels

Texel

De Noordzee is voor de Nederlandse kust het meest vervuild, dat blijkt uit een onderzoek van het Fulmar dat deel uitmaakt van het Europesche project 'Save the North Sea'.
<BR>De Noordzee in onze regio blijkt twee tot vier maal vuiler te zijn dan delen van de Noordzee of gebieden daarbuiten zo werd vandaag bekend gemaakt tijdens de presentatie van de resultaten van het Fulmar-onderzoek.

In samenwerking met de NZG wordt bij Alterra langlopend onderzoek uitgevoerd naar zwerfvuil in de magen van dood gevonden stormvogels. Met steun van de EU (Interreg IIIB) is het onderzoek vanaf 2002 uitgebreid naar alle landen rond de Noordzee met het doel de maaginhouden als graadmeter te gebruiken voor zwerfvuil. De grootse boosdoeners van deze massale vervuiling op zee blijkt de scheepvaart, industrie en de consument. Bijna alle stormvogels "97 procent" hebben afval in hun maag, waaronder plastic, condooms, hout, of andere kleinere afvalproducten. Eerder dit jaar was staatssecretaris M. Schultz bekend gemaakt met dit probleem, ze toont op de foto van wat de maaginhoud van een stormvogel aan afval bij zich draagt.foto fbf.nl Frank van den Berg...
Provincie:
Tag(s):