woensdag, 29. december 2004 - 11:07

Politiek heeft niet geluisterd naar samenleving

Den Haag

Tegenstellingen tussen moslims en niet-moslims in de Nederlandse samenleving, die na de moord op Theo van Gogh aan het licht kwamen, waren niet zo groot geweest als de overheid eerder had ingegrepen. Dat zegt minister voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonk woensdag in een interview met het Nederlands Dagblad. "De mensen wisten al langer dat er een kloof was. De politiek heeft niet geluisterd", zegt Verdonk. Foto: Ronald Fleurbaaij.

Het is echter geen fenomeen van de laatste tijd. Verdonk meent dat de onvrede onder de bevolking, die duidelijk werd na de moord op 2 november, al langer onderhuids leefde. "Ik was zo'n twee jaar geleden ook één van diegenen die boos voor de tv zaten, de oplopende spanningen zag en me afvroeg: waarom doen ze er niets aan?" Daarom is er nu veel ‘achterstallig onderhoud’ te doen. "Nederland moet weer één samenleving worden, zodat je denkt als je boven Nederland vliegt: blij dat ik weer thuis ben."

Daarom heeft haar intergratie beleid top prioriteit. Ongeveer 775 duizend mensen moeten een inburgeringscursus volgen en 26 duizend asielzoekers zullen de komende vier jaar Nederland worden uitgezet. "Mensen noemen dat hard, maar het is gewoon het uitvoeren van beleid van vorige kabinetten."

Bij integratie hoort ook een harde aanpak van extremisme, vindt Verdonk. "Ik ben radicaal tegen radicalen. Je moet hard optreden tegen mensen die denken dat religie een excuus is voor geweld." Nederland een paar jaar sluiten voor moslims, zoals Kamerlid Geert Wilders wil, ziet ze niet zitten. "Dat is geen oplossing. Wat wel werkt is: voorwaarden stellen aan wie hier wil blijven. Zeggen: dit zijn onze normen en waarden. En wie het daar niet mee eens is, kan gaan."
Provincie:
Tag(s):