maandag, 27. december 2004 - 22:14

Volvo-VCC

Amsterdam

Binnenkort op de autorai, de Versatility Concept Car (VCC) die duidelijk aantoont hoe elegant Volvo's uit de V-serie er in de toekomst uit kunnen gaan zien.

Van buiten is het ontwerp van de Versatility Concept Car (VCC) tegelijkertijd eenvoudig en indrukwekkend. Dit komt waarschijnlijk doordat twee van Volvo's ontwerpbureaus zich met het design hebben beziggehouden: zowel de designstudio in het Spaanse Barcelona als die in Zweden. Werp een blik op het nieuwe conceptmodel van Volvo en onmiddellijk zal een aantal zaken in het oog springen. Net als de Volvo's V70 en S80 beschikt ook de VCC over een brede 'schouderpartij'. Sterker nog, dit 'lichaamsdeel' is in de nieuwste aanwinst zelfs iets meer geprononceerd. De zachte voorkant past perfect bij de transparante achterkant. De kenmerkende V-vormige motorkap begint bij de grille, maar loopt verder door in de zogenaamde 'Volvo-bridge'.

Het rijke designverleden
Het designteam deed onder meer inspiratie op in het rijke designverleden van Volvo. Zo is de opvallend ontworpen achterkant met zijn glazen vijfde deur afkomstig van de Volvo P1800 ES, een ontwerp uit 1971. Deze glazen achterklep zagen we echter ook al in Volvo's Safety Concept Car. Ook de grote grille werd eerder toegepast, en wel in de Volvo 164 uit 1968. De grille van de Volvo 164 is onlosmakelijk verbonden met de luxe uitstraling van Volvo. Maar een sterk ontworpen grille speelt eveneens een belangrijke rol in de herkenbaarheid van een merk.

Static Bending Light
Meest opvallende detail aan de voorzijde van de VCC zijn de kleine dubbele, verticaal geplaatste koplampen. De binnenste twee ervan maken gebruik van een systeem dat Static Bending Light wordt genoemd. Dit betekent dat drie lichteenheden elk in een andere hoek zijn gericht. De bovenste richt zijn licht recht vooruit en dient als een conventioneel dimlicht. Gaat de auto links- of rechtsaf, dan zorgen sensoren die met het stuurwiel zijn verbonden ervoor dat achtereenvolgens licht nummer twee en drie in werking worden gesteld en zo de richting waarin de auto rijdt verlichten. Static Bending Light zorgt dus voortdurend voor de meest optimale verlichting, op zelfs de bochtigste wegen. Het spreekt voor zich dat hiermee de veiligheid van de auto en die van de inzittenden wordt vergroot. De buitenste koplampen bevatten het grootlicht en de markeringslichten. De vormgeving van de lichtjes van de richtingaanwijzers en die op de portiergrepen is mooi in lijn met het design van de koplampen. Kortom een bloedmooi concept met o.a. een eenvoudige elegantie en een multifunctioneel stuurwiel, zelfs de stoelen van de VCC zijn voorzien van een luxueuze leren bekleding. Voor wie meer wil zien over deze concept-car. Hij is te zien vanaf 10 februari t/m 20 februari tijdens de Autorai in Amsterdam.
Categorie:
Tag(s):