dinsdag, 1. november 2005 - 22:03

1 jaar na de moord op van Gogh

Amsterdam

"Ik heb nog nooit een crematie meegemaakt waar zoveel gelachen en geapplaudisseerd werd. Dat zou Theo mooi hebben gevonden", zegt de vader van Van Gogh. "Als Theo vandaag zou kunnen zien wat zijn dood aan discussie heeft losgemaakt, zou hij daar bijzonder van genieten."

Deze woorden sprak de vader van Theo van Gogh bijna een jaar geleden. Een jaar later wordt er stilgestaan bij de moord die Nederland voorgoed zou veranderen. Het was 3 weken na de moord op van Gogh onrustig in heel Nederland.

Ruim achthonderd incidenten werden er geregistreerd die een direct verband hadden met de moord. Het ging vooral om discriminatie, bedreigingen, brandstichting en bekladding. In de regio Utrecht werden moskeeën en kerken in IJsselstein, Amersfoort en Utrecht doelwit van brandstichting en werden muren beklad. Landelijk gezien zijn de moskeeën 104 keer doelwit geweest en kerken 37 keer. Scholen werden 25 keer getroffen.

Woensdagochtend was er in de Linnaeustraat op de plek van de moord een korte ingetogen herdenking. Hier spraken o.a burgemeester M.J. Cohen en de heer J. van Gogh. Ook is er de hele dag gelegenheid om bloemen te leggen.
Provincie:
Tag(s):