dinsdag, 15. maart 2005 - 14:11

10.000 Jongeren stoppen met eten

Amsterdam

Ruim 10.000 jongeren doen de komende periode mee aan de sponsoractie 'Zip your Lip', een initiatief van stichting World Vision. De deelnemers eten 24 uur niets en laten zich daarvoor sponsoren. De beoogde opbrengst van € 500.000 wordt gebruikt voor aids-bestrijding in Afrika.

De Nederlandse artiesten Rivelino (raprock) en MicJoshua (hiphop) reizen namens jongerenmagazine HebbeZ! naar een aantal van de 180 deelnemende middelbare scholen om deelnemers te ondersteunen, aan te moedigen om op het laatste moment nog wat meer sponsors binnen te halen en hun school met een optreden te plezieren.

8.000 Nederlandse jongeren starten aankomende donderdag om 19:00 uur al met de actie. Ze laten hun koelkast en broodtrommel 24 uur dicht en op vrijdag 19 maart mag de eerste hap weer genomen worden. Zip your Lip is dus een dagje 'menu Afrika': alleen water drinken om mee te voelen met leeftijdgenoten die de dupe zijn van Aids. Want miljoenen Afrikaanse kinderen blijven door Aids achter, zonder ouders of iemand die voor hen zorgt. De generatie die voor het inkomen moet zorgen wordt schrikbarend uitgedund. Zonder adequate hulp, dreigt er weer een jarenlange hongersnood in grote delen van Afrika.

De HebbeZ!-Scholentour draait dit jaar voor de derde keer. Nieuw is dat de tour gekoppeld is aan een goed doel. De tour is wat korter dan voorgaande jaren, mede omdat veel scholen onlangs nog allerlei acties voor Azië hebben georganiseerd. Toch is de organisatie bemoedigd door de reacties van de scholen, die nu ook voor de Aids-problematiek in Afrika aan de slag gaan. 'Het is bemoedigend om te zien hoe serieus mensen omgaan met de problematiek', zegt Zip your Lip-coördinator Erica Smallenbroek. 'De gevolgen van de tsunami in Azië hebben de hele wereld geschokt. Wat velen echter niet weten is dat in Afrika sinds die ramp al drie maal zoveel mensen zijn overleden aan Aids.'

'Zip Your Lip' is een hele praktische manier voor jongeren om zelf iets aan een enorm probleem te doen, legt HebbeZ!-woordvoerder Robert Hanegraaff uit. HebbeZ! heeft altijd meer willen zijn dan een blad en voelt, samen met de lezers, een verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren aan de samenleving. Daarom zoeken we steeds opnieuw naar initiatieven die daaraan praktische handvatten kunnen geven. 'Zip Your Lip' is zo'n initiatief. Het vraagt betrokkenheid en maakt het ook praktisch en binnen bereik van jongeren. Omdat jongeren dagelijks worden geconfronteerd met het wereldleed dat hen via televisie wordt gepresenteerd, treedt helaas veel gewenning op en voelen jongeren zich snel machteloos. Door dit soort praktische initiatieven hoeft dit niet, ze geven zichzelf op om zich in te zetten voor hun medemens.
©BON

Categorie:
Tag(s):