dinsdag, 12. juli 2005 - 9:05

100.000 ziek

Amstelveen

Iedere zomer is Nederland één groot zwemparadijs, waar naar schatting 2,5 miljoen mensen in open water zwemmen. Niet alleen in zee, maar ook in talloze plassen en meren in het land. De kwaliteit van het zwemwater in Nederland is over het algemeen goed. Toch is het zwemmen in open water niet altijd zonder risico.

Elk jaar lopen ongeveer 100.000 mensen een maagdarminfectie op door te zwemmen in vervuild buitenwater. Vooral kleine kinderen en ouderen zijn kwetsbaar, omdat zij relatief veel water binnen krijgen en eerder ziek worden door vergiftiging. Zwemmers en surfers kunnen bijvoorbeeld ziek worden van blauwalgen of poepbacterien in het water.

Als mensen ziek worden van het zwemmen in open water dan is het belangrijk om dat bekend te maken. Het is namelijk een signaal aan de waterbeheerder om maatregelen te nemen en een teken voor andere zwemmers dat het water niet veilig is. Daarom hebben Stichting Reinwater, Stichting De Noordzee en de ANWB samen dit Meldpunt Zwemwater opgezet, waar je heel eenvoudig je melding kunt doorgeven.
Provincie:
Tag(s):