dinsdag, 21. juni 2005 - 10:06

1.100 Badgasten jaarlijks gewond

Amstelveen

Veel mensen trekken op deze mooie dagen richting de Nederlandse stranden, om daar heerlijk te zwemmen of lekker op het strand te liggen. Voor 1.100 badgasten eindigt jaarlijks zo’n dagje in het ziekenhuis zo blijkt uit een analyse van Consument en Veiligheid.

De slachtoffers zijn veelal jong-volwassenen: bijna een op de drie slachtoffers is tussen de 20 en 29 jaar oud. Verder zijn er onder de slachtoffers meer mannen (64%) dan vrouwen (36%). De oorzaak van deze ongevallen zijn vaak te wijden aan zich verstappen in het zand, vingers tussen een standstoel, in iets scherps getrapt, hand verwond aan mossel of zandkorrels in de ogen gekregen.

Ongevallen
De letsels zijn relatief vaak aan heup, been of voet. Vaak betreft het dan oppervlakkig letsel aan enkel, voet of teen. Een kwart van de letsels bevindt zich aan schouder, arm of hand. Hoofdletsel komt voor bij 8% van de slachtoffers.
Uit de krantenknipselregistratie komt verder naar voren dat er 1 tot 2 personen per jaar overlijden. De oorzaken variëren van verdrinking door stroming, verdrinking na het breken van de nek als gevolg van duiken in ondiep water, botsing tijdens kitesurfen/strandzeilen, tot bedolven raken in een zelf gegraven kuil.
Categorie:
Tag(s):