dinsdag, 23. augustus 2005 - 12:58

12% Europese truckers verliest wel eens zijn trailer

Drachten

Uit Europees onderzoek van Fontaine International Europe blijkt dat ruim 12 procent van de Europese truckchauffeurs wel eens te maken heeft gehad met het verlies van een trailer, omdat deze niet goed gekoppeld was. In de Benelux bedraagt dit aantal bijna tien procent. Het percentage in het Verenigd Koninkrijk ligt bijna twee keer zo hoog: op 18,6 procent. De belangrijkste redenen voor deze incidenten waren volgens de respondenten: het niet (goed) uitvoeren van een koppeltest (50 procent), onzorgvuldigheid door tijdsdruk (15 procent) en onvoldoende controle van de kingpin en de koppelschotel (14 procent).

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers van EcoValue. Zij ondervroegen meer dan 1.000 chauffeurs op 12 locaties in de Benelux, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. In de Benelux werden in totaal 256 professionele chauffeurs ondervraagd op locaties bij truckstops en tankstations.

'In Nederland zijn er ruim 100.000 professionele chauffeurs op de weg. Volgens dit onderzoek hebben er de afgelopen periode dus bijna 10.000 incidenten plaatsgevonden. Naast het risico op persoonlijk letsel, heeft dit ook onvermijdelijk geleid tot schade aan voertuigen en lading', zegt Alexander Hanewinkel, Sales Manager Benelux van Fontaine. 'De cijfers van het onderzoek onderstrepen het belang van eenvoudige en vooral veilige koppelmogelijkheden. Innovatieve en veilige sluitingsmechanismen op koppelschotels kunnen de hoeveelheid incidenten aanzienlijk terugdringen. Op die manier stijgt de veiligheid en neemt de kans op financiële schade af.'
Categorie:
Tag(s):