maandag, 4. juli 2005 - 16:05

12 Juli: 52E Internationale vierdaagse van Apeldoorn

Apeldoorn

De, bijna 4800, deelnemers aan deze wandeltochten worden op maandagmiddag 11 juli vanaf 13.00 tot 16.00 uur op het sportcomplex van v.v. Victoria Boys aan de Berghuizerweg te Apeldoorn verwacht. Zij kunnen dan, a.d.h.v. hun inschrijvingsbewijs, hun startkaart voor de 1e dag ophalen.
<BR>Het organisatiecomité maakt met klem bekend dat er geen nainschrijving meer mogelijk is, de limieten aan deelneming zijn bereikt. Het heeft dus geen zin om “op goed geluk� naar de Vierdaagse van Apeldoorn te komen om te proberen alsnog in te schrijven.

Het programma voor de 52e INTERNATIONALE VIERDAAGSE WANDELTOCHTEN APELDOORN luidt;

Maandag 11 juli
13.00 – 16.00 Aanmelding op het sportcomplex v.v. Victoria Boys en ontvangst startbewijs 1e dag.
14.00 – 16.00 Muziek van het Seniorenorkest 'De Vriendenkring' afgewisseld met optredens door zanger Andy.
16.30 Openingsceremonie (rond tribune sportcomplex v.v. Victoria Boys) met muziek van het Seniorenorkest 'De Vriendenkring'.
16.30 Welkomstwoord.
16.40 Toespraak door dhr. J.A.C.M. van Beckhoven, wethouder en loco-burgemeester van de gemeente Apeldoorn.
16.45 Openingswoord door de dhr. R. Koning, voorzitter NWB.
16.50 Hijsen NWB-vlag en spelen van het 'NWB-Vierdaagselied'.
16.53 Hijsen nationale vlag en spelen van het 'Wilhelmus'.
17.00 Einde openingsprogramma.

Dinsdag 12 juli
06.30 – 10.00 Vertrek eerste wandeldag: richting Lieren, Loenen, en Beekbergen, met muziek bij de Loenense waterval. Bij aankoop van een kopje koffie wordt een attentie, aangeboden door de fa. ’t Stoepje, uitgereikt.
12.00 – 17.00 Terugkomst van de deelnemers met muziek op het sportcomplex v.v. Victoria Boys en ontvangst startbewijs 2e dag.
Woensdag 13 juli
06.30 – 10.00 Vertrek tweede wandeldag: richting Elspeet en Uddel, door het “Kroondomein Het Loo� en langs kasteel Staverden. Muziek is deze dag bij v.v. Prins Bernhard te Uddel. Bij routepunt 2019 (asseltsestraat ingang Berg en Bos) wordt een krentenbol uitgereikt, aangeboden door de gemeente Apeldoorn
12.00 – 17.00 Terugkomst van de deelnemers met muziek op het sportcomplex v.v. Victoria Boys en ontvangst startbewijs 3e dag. Ook krijgt u een attentie van de Fa. Bional.
Donderdag 14 juli
06.30 – 10.00 Vertrek derde wandeldag: richting Assel, Hoog-Buurlo, Radio Kootwijk, Kootwijk, Assel en Hoog Soeren, met muziek bij de brandweerkazerne in Hoog Soeren. Bij vertrek wordt een appel uitgereikt, aangeboden door de gemeente Apeldoorn.
12.00 – 17.00 Terugkomst van de deelnemers met muziek op het sportcomplex v.v. Victoria Boys en ontvangst startbewijs 4e dag. Ook krijgen de deelnemers een wandelboekplaatje.
Vrijdag 15 juli
06.00 – 10.00 Vertrek vierde wandeldag: richting Ugchelen, Woeste Hoeve, Hoenderloo en Ugchelen.
08.45 – 12.00 Doorkomst door Hoenderloo: feestconcert door de fanfare 'Muziekvrienden' uit Boekel in de muziektent (10.00-12.30 uur) (Bij slecht weer in 't Dorpshuus).
11.00 – 17.00 Terugkomst van de deelnemers en verwelkomt door het draaiorgel van Peter Huurenkamp bij de ingang van- en optreden van de (fanfare) orkesten 'Muziekvrienden' en 'De Vriendenkring' op het sportcomplex v.v. Victoria Boys. Hier krijgen de deelnemers hun (fel begeerde) herinneringsmedaille uitgereikt.
Elke dag worden er twee paar wandelschoenen verloot, beschikbaar gesteld door de fa. Asics.
De route voor de tweede dag is geheel nieuw er wordt gewandeld door Kroondomein Het Loo. Het gebied is al meer dan 300 jaar verbonden met het Huis Oranje-Nassau. De verbintenis met de Oranjes heeft Kroondomein Het Loo gevormd tot wat het nu is: een meer dan 10.000 hectare groot landgoed met een rijke cultuurhistorie, grote biologische diversiteit en veel landschapsschoon. Hiermee heeft het een unieke positie op de Veluwe en in Nederland. Kroondomein Het Loo bestaat uit het Paleispark en de Koninklijke Houtvesterij.
Op de route die gewandeld word is op verschillende plekken het effect te zien van de methode van bosbeheer die daar is ontwikkeld: het ‘natuurvolgend bosbeheer’. De eerste stap hierin is het afstappen van het oogsten van hele bospercelen tegelijk. In plaats daarvan wordt het bos nu alleen nog uitgedund. Een boom wordt gekapt om te verkopen, maar alleen als ‘buurbomen’ ervan kunnen profiteren of om ruimte te bieden aan jonge bomen die zich dan spontaan kunnen vestigen. Hierdoor komen er steeds meer stukken gevarieerd bos: bestaand uit bomen van diverse soorten en leeftijden. Deze vorm van bosbeheer op Kroondomein Het Loo houdt dus optimaal rekening met alles wat bossen kunnen bieden: veel planten- en diersoorten, ruimte om te genieten van een mooi decor en hout als grondstof voor allerlei producten. Bij het beheer staan de natuurlijke processen centraal: de natuur dicteert als het ware hoe het bos er uit gaat zien.
Ook passeert u onder andere een vakwerkhuis. Dit is één van de huizen die in opdracht van Prins Hendrik is gebouwd in de Mecklenburgse stijl. Destijds, en ook nu nog, zijn deze woningen in gebruik als dienstwoning voor boswachters en jachtopzieners.
Op de Hofweg komt u langs het gebied Lage Veld. Dit gebied leende zich voor natuurontwikkeling vanwege kwel die daar optreedt. De bestaande zwaar bemeste grondlaag is daarom tien jaar geleden afgeplagd en afgevoerd en vervolgens liet men de natuur haar gang gaan. Nu, tien jaar later, blijkt dat er veel zeldzame planten en dieren in het gebied te vinden zijn die op de zogenaamde ‘rode lijst’ (bedreigde soorten) voorkomen.
Provincie:
Tag(s):