donderdag, 22. december 2005 - 8:53

14 Slachtoffers koolmonoxide

Amsterdam

Vanmorgen liepen veertien mensen koolmonoxidevergiftiging op in verschillende woningen aan het Hugo de Grootplein. De vermoedelijke oorzaak zijn recent geïnstalleerde ovens in een bakkerij aan het plein, waarvan de afvoer niet juist werkte. Acht woningen boven de bakkerij zijn ontruimd en zowel bewoners als medewerkers van de bakkerij behoren tot de slachtoffers.

De verhoogde concentratie koolmonoxide kwam aan het licht doordat een bewoner op de eerste etage een koolmonoxidemelder in zijn woning had geïnstalleerd. Doordat deze melder afging, werden de bewoners tijdig gealarmeerd.

Zij waarschuwden de brandweer die in de bakkerij en de woningen er boven zeer hoge concentraties koolmonoxide heeft gemeten. De woningen worden allemaal geventileerd en als de slachtoffers uit het ziekenhuis komen, kunnen zij terug naar huis. De ovens zijn buiten werking gesteld en mogen pas weer worden gebruikt nadat een erkend installateur de situatie heeft onderzocht.

Donderdag avond rond 22.00 uur heeft de brandweer wederom metingen verricht in het pand, nadat een aantal bewoners weer onwel werden. Ook een ambulance is ter plaatse geweest om de slachtofffers te onderzoeken. Geen van de bewoners hoefde naar het ziekenhuis. Of er weer koolmonoxide in de woningen is aangetroffen is nog niet bekend.
Provincie:
Tag(s):