vrijdag, 14. januari 2005 - 11:58

2 tot 3 dagen niet koken na buikgriep

Den Haag

Wie buikgriep heeft gehad, kan de eerste twee à drie dagen na die kwaal beter geen eten klaarmaken. In vier gevallen werd tijdens onderzoek het norovirus aangetoond. Het onderzoek werd uitgevoerd door Voedsel- en Warenautoriteit (VWA). In één van de gevallen kon het virustype in de uitwerpselen van de zieke direct gerelateerd worden aan het genuttigde voedsel.

Buikgriep is een ontsteking van het maagdarmkanaal die vooral vervelend is, maar meestal na een aantal dagen vanzelf over gaat. Kenmerken van buikgriep zijn vooral heftig braken en soms diarree. Het virus wordt vooral overgebracht via handen die na een toiletbezoek niet of niet goed zijn gewassen. Handen schudden en deurklinken zijn daarom duidelijke risicofactoren.

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 4,5 miljoen mensen wel eens buikgriep. Naast het kookadvies stelt de VWA dat het verstandig is om ook in de daarop volgende dagen extra te letten op de hygiëne.

© BON / Foto’s: FBF.nl / Ronald Fleurbaaij
Provincie:
Tag(s):