woensdag, 14. december 2005 - 15:02

2,5 miljoen verduisterd ABNAMRO: 21 verdachten aangehouden

De Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland (BRZN) heeft 21 verdachten aangehouden en in verzekering gesteld in verband met grootschalige kredietfraude. In de periode van januari 2004 tot april 2005 werden door twee medewerkers van de ABN-AMRO in Veghel circa driehonderd kredieten verstrekt op basis van valse inkomensgegevens van de kredietaanvragers.
<BR>Dit heeft de politie van Zuid-Oost Brabant woensdag bekend gemaakt.

Deze valse loonbescheiden werden verstrekt door medewerkers, die werkzaam waren bij uitzendbureaus. De kredietaanvragers werden voorzien van valse werkgeversverklaringen. Daarnaast werd door de medewerkers van de uitzendbureaus "loon" op de rekeningen van de kredietaanvragers gestort, zonder dat daar werkzaamheden voor verricht werden. Op basis hiervan werden kredieten aangevraagd. De aangehouden bankmedewerkers zorgden voor uitbetaling van de kredieten. Hierbij werd door hen een deel van het te verstrekken krediet achtergehouden. Op deze wijze werden de frauduleuze kredietaanvragers zelf slachtoffer.


Bij ontdekking van de frauduleuze praktijken werden de bankbedienden op staande voet ontslagen en door de ABN-AMRO aangifte gedaan bij de politie. Tijdens onderzoek door de Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland bleek dat op basis van zestig van de in totaal driehonderd kredieten al voor een bedrag van € 2.580.000 werd gefraudeerd.

De verdachten, zeventien mannen en vier vrouwen, zijn afkomstig uit Eindhoven, Den Bosch, Heesch, Oss, Uden, Veghel en Haarlem. De aanhoudingen zijn rustig verlopen. Inmiddels zijn een groot aantal verdachten na verhoor heengezonden. Acht van hen zitten nog steeds in hechtenis.

Tijdens doorzoekingen van de woningen van de verdachten en de betreffende uitzendbureaus werd veel bewijsmateriaal en een grote hoeveelheid contant geld in beslag genomen.
Provincie:
Tag(s):