dinsdag, 27. december 2005 - 11:20

4500 forensen uit auto door Zuidoostpas

Amsterdam

Tijdens het groot onderhoud A9 Gaasperdammerweg van 30 mei tot 16 september 2005 zijn werknemers in de omgeving massaal overgestapt naar het openbaar vervoer. Meer dan de helft van de werknemers (8000) heeft de zogenaamde Zuidoostpas voor openbaar vervoer gebruikt, waarvan ruim 7000 gemiddeld 2,7 dagen per week.

Na afloop van het groot onderhoud zijn bijna 400 werknemers, die normaal de auto gebruikten, blijvend overgestapt naar het openbaar vervoer. Dit betekent een toename van 7% van het aandeel OV-reizigers van en naar Amsterdam Zuidoost.

Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat is enthousiast over de resultaten van de Zuidoostpas. Tijdens het groot onderhoud aan de Nederlandse wegen in 2006 wil de minister ook soortgelijke initiatieven inzetten om hinder en fileleed voor automobilisten tijdens wegwerkzaamheden zoveel mogelijk te beperken.

De Zuidoostpas heeft een groot effect gehad op de vervoerwijze keuze van de respondenten tijdens de wegwerkzaamheden. Het doel van de Zuidoostpas was om 5000 voertuigen van de weg te krijgen. Bijna 4500 automobilisten zijn overgestapt tijdens de werkzaamheden op openbaar vervoer, waaronder 350 leaserijders. Circa 800 personen haakten na één of meer keer af.

Velen gebruikten bij het voortransport van huis naar station de auto. Na afloop van de werkzaamheden reizen nu dagelijks ongeveer 400 voormalige automobilisten met het openbaar vervoer.
Provincie:
Tag(s):