maandag, 23. mei 2005 - 12:53

50-plus sex

Amstelveen

Ook voor mannen op latere leeftijd (50-plus) blijkt seks belangrijk. Uit onderzoek naar de invloed van erectieklachten blijkt dat bij het hebben van seks ’genieten van elkaar’ en ’intimiteit met de partner’ voorop staan. De meeste mannen vinden het orgasme van de partner belangrijker dan het eigen orgasme.

Daarnaast vindt de helft van alle mannen het erg belangrijk dat seks spontaan gebeurt. Er blijkt ook dat de Nederlandse mannen geen voorkeur hebben voor een ’vaste dag’ tijdens het weekend of doordeweeks. Mannen met erectieklachten verschillen hierin niet van mannen zonder erectieklachten.

Het is wel zo dat een kwart van de mannen met erectieklachten zich voelt aangetast in hun zelfvertrouwen. Ongeveer 30% van hen heeft wel eens een erectiepil gebruikt. Mannen met erectieklachten hebben een duidelijke voorkeur voor een pil die snel werkt. Voor het overgrote deel van mannen (met of zonder erectieklachten) hoeft een erectiepil niet langer te werken dan zo’n 4-12 uur. Slechts een hele beperkte groep mannen zegt voorkeur te hebben voor een pil die langer werkt.

Het onderzoek is in januari uitgevoerd onder een representatieve steekproef van 400 mannen van 50 jaar en ouder, van wie de helft erectieklachten heeft. Het onderzoek ging over het belang van seks, de frequentie en de spontaniteit van seks, de invloed van erectieklachten en de voorkeur ten aanzien van erectiepillen.

Mannen met erectieklachten zeggen iets vaker seks minder belangrijk te vinden dan mannen zonder deze klachten. Het is niet duidelijk of dat een oorzaak of een gevolg is van hun erectieklachten. Voor hen zijn aspecten van de erectie wel meer van belang, met name de hardheid van de erectie en de snelheid waarmee de erectie komt.

Hoe vaak doet u het?
Het hebben van erectieklachten heeft een duidelijke invloed op de frequentie van seks. Mannen zonder klachten hebben gemiddeld 40 keer per jaar seks, mannen met erectieklachten 22 keer. Een op de drie ’gezonde’ mannen boven de 50 heeft minimaal eens per week seks, tegenover één op de vijf mannen met erectieklachten. Ruim eenderde van de mannen met erectieklachten heeft minder dan vier keer per jaar seks, in vergelijking met ongeveer een vijfde van de ’gezonde’ mannen.

Het belang van de spontaniteit van seks blijkt uit het feit dat driekwart van de deelnemers geen voorkeur heeft voor een ’vaste dag’ tijdens het weekend of doordeweeks.

Minder zelfvertrouwen
Het hebben van erectieklachten heeft een grote psychische invloed. Bij 57 procent blijkt het zelfvertrouwen in meer of mindere mate te zijn verminderd. Ongeveer een kwart van de mannen met erectieklachten voelt zich minder man en heeft minder zelfvertrouwen. Bij tien procent van de mannen leiden erectieklachten zelfs tot depressiviteit of verslechtering van de relatie met de partner, vijftien procent heeft concentratieproblemen. Acht procent voelt zich minder zeker op het werk.

De meeste erectieklachten blijven onbehandeld. Minder dan de helft van de mannen bespreekt het probleem met de huisarts of een medisch specialist. De drempel om medische hulp te zoeken, is kennelijk hoog. Zes procent van de mannen bespreekt het probleem ook niet met de partner.
Categorie:
Tag(s):