zondag, 30. januari 2005 - 14:05

60 Jaar Auschwitz

Amsterdam

Zondagochtend hebben ruim 2000 mensen in Amsterdam de slachtoffers van het concentratiekamp Auschwitz herdacht. De deelnemers liepen in een stille tocht van het stadhuis naar het nabijgelegen Wertheim-park, waar het spiegelmonument 'Nooit meer Auschwitz' van Jan Wolkers zich bevindt. Het is zondag zestig jaar geleden dat het kamp bevrijd werd door de Russen.

Burgemeester Cohen sprak de menigte toe: 'Wij herinneren ons de miljoenen mensen die er vanwege hun afkomst systematisch zijn vermoord. Een samenleving die ondanks een diepgewortelde cultuur van beschaving zonder blikken of blozen de vernietiging van een volk ter hand nam. Deels bewust, gevoed door stigmatisering en haat, en deels onbewust, meegevoerd door de behoefte aan sterke leiders en grootse veranderingen'.

Cohen vertelde ook dat het Auschwitz-comité actief de scholen benaderd om een reis te maken naar de restanten van het kamp om zo jongeren te confronteren met de Jodenvervolging en al het leed en pijn wat daarbij hoorde.

'Ik zie hier velen die Auschwitz niet hebben meegemaakt, maar wel weten wat daar is gebeurd, erbij stilstaan en de verhalen willen doorvertellen. Ik wil iedereen die dat kan en wil, vragen om de verhalen te blijven vertellen. Deel uw ervaringen met kinderen en kleinkinderen, met vrienden en buurtgenoten, met wie het maar horen wil', sprak Cohen.

Auschwitz was een van de grootste vernietigingskampen tijdens de 2e wereldoorlog. Naar schatting zijn er ruim 1,5 miljoen Joden omgekomen.

Meer informatie over het Auschwitz-comite kan gevonden worden op hun website auschwitz.nl
Provincie:
Tag(s):