donderdag, 5. mei 2005 - 9:17

60 Jaar bevrijding

Den Bosch

Nederland viert donderdag 60 jaar bevrijding.
<BR>Prins Willem Alexander heeft in zijn toespraak benadrukt dat 5 mei over zestig jaar nog steeds moet worden gevierd als bevrijdingsdag. Dat zei hij in Den Bosch tijdens het begin van de viering van de bevrijdingsdag.
<BR>&#039;Ik hoop en verwacht dat we in dat land, over zestig jaar, nog altijd een vijfde mei vieren. Het zal nog altijd gaan om vrede en vrijheid. Maar de invulling van dat feest zal anders zijn. Allen die de bevrijding hebben meegemaakt, zullen dan zijn overleden. Zelfs hun kinderen zullen er vaak al niet meer zijn.

Hun klein- en achterkleinkinderen zullen aan de beurt zijn om de essentie van onze bevrijding inhoud en vorm te geven en dóór te geven. Het zal een viering worden zonder de emoties van degenen die het zelf hebben ervaren. Zonder de directe persoonlijke band met de gebeurtenissen van toen. Maar mèt de overtuiging dat vrijheid het kostbaarste is wat we bezitten. Die overtuiging blijft en zal steeds worden overgeleverd aan volgende generaties. Laten we zorgen dat de Tweede Wereldoorlog niet vergeten wordt in het museum van het verleden, als het vijfjarige broertje van de Tachtigjarige Oorlog. 'De aftrap van de viering begon in Den Bosch met als dit jaar het thema ‘vrijheid delen is de kunst’. Bijzondere onderdelen uit het besloten ochtendprogramma (van 10.30 tot 12.00 uur in het Provinciehuis) zijn:
- 5 meilezing door Z.K.H. de Prins van Oranje (de lezing wordt uitgegeven en is vanaf 6 mei beschikbaar in de winkel).
- Uitvoering Lied van de Vrijheid door verschillende muziekgroepen.
Enkele hoogtepunten uit het publieksprogramma (dat begint om 12.30 uur op de Parade in ’s Hertogenbosch en verder plaatsvindt in de binnenstad) zijn:


- Ontsteken van het bevrijdingsvuur door minister-president Balkenende, bijgestaan door een groep Keniaanse acrobaten (met toespraak door de minister-president).
- Optreden van Ali B.
- Tentoonstelling ‘Oorlogskind’.
- Debatten in het Bestuurscentrum over stellingen uit het Nationaal Vrijheidsonderzoek.
Rond het jaarthema ‘Vrijheid delen is de kunst’ en het Nationaal Vrijheidsonderzoek vindt een groot aantal activiteiten plaats, zoals culturele projecten en debatten. Details hierover worden bekendgemaakt tijdens een perspresentatie op 20 april in het Provinciehuis in ’s Hertogenbosch.

Bevrijdingsfestivals
‘s Middags vinden in alle provinciale hoofdsteden en in Amsterdam bevrijdingsfestivals plaats, waar volop ruimte is voor muziek, theater en discussie. Enkele bijzonderheden:
- Ali B, BEEF! en Thé Lau zijn dit jaar de ambassadeurs van de vrijheid. Zij worden per helikopter langs de verschillende festivals gevlogen.
- Kunstwedstrijd over het thema ‘vrijheid’. Festivalbezoekers kunnen stemmen op werken van studenten van kunstacademies.
- Op alle festivals wordt gedebatteerd over het belang van de vrijheid naar aanleiding van stellingen uit het Nationaal Vrijheidsonderzoek. De NOS-televisie doet ’s avonds verslag van ‘De Stemming’, waarbij theatrale ‘Stemmingmakers’ het publiek prikkelen in discussie te gaan.

De Nationale Viering van de Bevrijding wordt traditioneel afgesloten met het 5 meiconcert (van 21.00 tot 22.00 uur op de Amstel voor het Koninklijk Theater Carré) in Amsterdam, in aanwezigheid van H.M. de Koningin en de minister-president.
- Feestelijk concert in de openlucht door het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht onder leiding van Jos Pommer, met werken van onder meer Rogier van Otterloo, Glenn Miller en Ravel.
- Gastsoliste: Simone Kleinsma.
- Speciale uitvoering van het Lied van de Vrijheid.

Het concert wordt traditiegetrouw besloten met We’ll Meet Again.
Provincie:
Tag(s):