maandag, 27. juni 2005 - 9:54

68 Procent sollicitanten vindt zichzelf beter dan zijn baas

Amstelveen

In de maand juni is door Cobben & Van Tulder specialisten in werving en selectie van marketing en sales aan sollicitanten de vraag gesteld wie er meer capaciteiten heeft, de sollicitant zelf of zijn manager. Liefst 68 procent van de circa 350 mensen gaf aan meer capaciteiten te bezitten dan zijn of haar manager. De ondervraagde doelgroep bestond uit marketing en sales professionals met minimaal een HBO opleiding en enkele jaren werkervaring.

De volgende percentages kwamen uit de poll naar voren:

32 procent: 'Mijn manager heeft meer capaciteiten dan ik'
68 procent: 'Ik heb meer capaciteiten dan mijn manager'

Je zou verwachten dat managers in het algemeen meer capaciteiten bezitten dan degene aan wie ze leiding geven. Zij zijn toch niet voor niks de manager geworden? De uitslag kan verklaard worden omdat degenen die de poll hebben ingevuld niet voor niks aan het solliciteren zijn. Ze zijn ooit begonnen aan hun job, hebben hard gewerkt, veel geleerd en nu toe aan een nieuwe uitdaging. Het management van het bedrijf waar ze nu werken heeft die uitdaging niet te bieden of vindt dat de sollicitant nog niet toe is aan een vervolgstap. Dit zijn dus mensen die vinden dat ze allang op de stoel van de baas hadden moeten zitten en zichzelf ook meer capaciteiten toedichten.

Deze opmerkelijke uitslag is wellicht ook te verklaren door de menselijke eigenschap mislukkingen aan anderen te wijten. Sollicitanten vinden uiteraard van zichzelf dat ze heel wat kunnen, maar hun manager wil dat maar niet inzien en houdt promotie tegen. En die targets die managers stellen? Die zijn natuurlijk onrealistisch en ook voor henzelf volstrekt onhaalbaar.
Categorie:
Tag(s):