donderdag, 1. december 2005 - 10:03

70% is uitgeklapt

Schiphol

Vliegen is een doodgewone zaak geworden en wordt al lang niet meer gezien als een extraatje om een droomreis compleet te maken. Strengere regelgeving op luchthavens maar vooral in vliegtuigen zorgen steeds vaker voor een grotere afstand tussen de reizigers en de piloten. Tien jaar geleden viel bij elke vlucht nog een applaus wanneer de piloot het toestel veilig op de baan wist te zetten.

Tegenwoordig is dat er, op een uitzondering na, niet meer bij, aldus woordvoerder Hugo Baas van de Air France/KLM. 'Sinds de jaren tachtig is bij ons het omslagpunt gekomen, waarbij passagiers minder vaak gingen klappen. Mensen zien een vliegtuig niet meer als een belevenis zoals vroeger. Nu is het slechts een middel om van A naar B vervoerd te worden'.

Ook bij de luchtvaartmaatschappijen Transavia en Martinair valt er minder applaus. Woordvoerder Arian Duynker van Transavia: 'Ook wij zien net als KLM een terugloop van het applaus. Zo’n 30% van alle reizigers die wij vervoeren applaudisseren nog voor de hele bemanning wanneer het toestel met zijn banden de landingsbaan heeft geraakt. Het verschil ten opzichte van de KLM is dat wij meer vakantiegangers vervoeren en dit zijn vaak mensen die meer uitgelaten zijn dan zakelijke reizigers die de KLM tot hun passagiers mogen rekenen'.

Ook woordvoerder Erik van Doeselaar van Martinair laat weten dat er minder geklapt wordt. Op inter-continentale vluchten wordt haast niet meer geklapt dit in tegenstelling tot Europese vluchten. Ook hier geldt dat op korte vluchten mensen reizen die vaak voor de eerste keer vliegen'.

'Bij een inzet van de landing breekt het zweet ze uit. Eenmaal aan de grond wil men nog wel eens de angst omzetten in een luid gefluit of een opgelucht applaus'.

Nu de wintersport weer voor de deur staat verwachten de bemanningsleden van de maatschappijen geen applaus. Op deze vluchten zitten hoofdzakelijk reizigers die een wat ruimere beurs hebben. Voor deze groep is vliegen de gewoonste zaak van de wereld en valt een luid applaus alleen nog te verwachten wanneer de piloot in een noodsituatie het toestel veilig aan de grond weet te zetten.
Provincie:
Tag(s):