dinsdag, 1. november 2005 - 9:11

80 km/u op drukke ringwegen

Amsterdam

Op vier stukken snelweg in de Randstad wordt dinsdag de maximumsnelheid permanent verlaagd naar 80 km/u. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat draagt hiermee bij aan het verbeteren van de luchtkwaliteit.

Deze verbetering is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor carapatiënten en anderen die problemen met de luchtwegen ervaren. Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat geeft daarom morgenochtend om 08.45 uur het startsein voor de publiekscampagne “rij schoner, rij 80 in z’n 5�. Op het BP tankstation Bijleveld op de A12 lapt Peijs de voorruiten van auto’s die daar komen tanken.

Na de wasbeurt krijgen de bestuurders schoonmaakdoekjes met de boodschap “rij schoner, rij 80 in z’n 5�. Verder wassen speciale promotieteams morgen de hele dag voorruiten van auto’s bij tankstations langs de A2, A4, A12, A13 en A20 (ruit Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht). De campagne bestaat verder uit radiospots, advertenties in kranten, en mottoborden langs de snelwegen.

Ondanks het schoner worden van het autoverkeer en de afname van de luchtvervuiling wordt de Europese norm voor de luchtkwaliteit niet gehaald zonder extra maatregelen. Daarom is de snelheidsverlaging ingevoerd. Het is dan wel van belang dat automobilisten niet terugschakelen naar de vierde versnelling wanneer zij hun snelheid verminderen van 100 naar 80 km/u. Dit bespaart brandstof, vermindert de uitstoot en maakt minder geluid. Een constante snelheid van 80 km/u bevordert ook de doorstroming van het verkeer en de verkeersveiligheid.
Provincie:
Tag(s):