dinsdag, 29. november 2005 - 20:10

€ 818.400,= voor Jan

Amsterdam

Christie’s heeft Jan Toorops portret van mevrouw M.J. de Lange geveild voor een recordprijs van € 818.400,=. Nooit eerder werd een modern schilderij voor zo’n hoge prijs verkocht op een Nederlandse veiling. Het oude record dateert uit 1999, toen Christie’s Sint Jacobskerk van Winterswijk van Mondriaan verkocht voor fl. 1.579.770 (€ 718.077). De koper van het portret is Noortman Master Paintings.

Marie Jeanette de Lange poseerde hartje winter voor het schilderij en schreef op 22 februari 1900 in haar dagboek: Ik verbeeld mij dat ik zijn gewrichten hoor kraken, zoo verstijfd schijnen ze te zijn door de vocht. En sterker wordt de wroeging, dat ik in die sneeuwjacht niet voor een rijtuig - voor Toorop - gezorgd heb.

Zij was een bekende verschijning in fin-de-siècle Holland, en onder andere voorzitter van de Vereeniging voor Verbetering van Vrouwenkleding. Op het schilderij is goed te zien dat ze comfortabele reformkleren draagt, in plaats van het korset dat toen tot de vaste bestandsdelen van het damestoilet behoorde. Het pointillistische schilderij, dat tot nu toe in bezit van de familie was, kon zelfs de messcherpe criticus Lodewijk van Deyssel bekoren: Een kostbare en teere, blanke verrukking, geheel licht in de beide beteekenissen van het woord.

De totale opbrengst was € 4.982.840,= het hoogste bedrag sinds 1999 voor een moderne veiling bij Christie’s. De veiling verkocht 85% in waarde en 68% in kavel.
Provincie:
Tag(s):