woensdag, 8. juni 2005 - 12:34

Aan de deur wordt niet gediscrimineerd

Zwolle/Enschede

Het Anti Discriminatie Bureau (ADB) geeft een ruime voldoende aan de Zwolse horeca als het om hun deurbeleid gaat. De conclusie van het ADB luidt dat er in Zwolle niet structureel en niet op discriminerende gronden bezoekers worden geweigerd.

Antek Olzanowski is regiocoördinator bij het ADB in Enschede en doet dit werk al twaalf jaar. Antek kent de signalen waarbij er sprake is van een discutabel deurbeleid. Hij bevestigt dat de sfeer in Nederland, zeker na de moord op Pim Fortuyn en Theo van Gogh, is verhard. De opmerking van Ayaan Hirsi Ali dat het Land van Ooit nooit meer terugkomt, is voor hem herkenbaar. Het Zwolse onderzoek maakt duidelijk dat in de Overijsselse hoofdstad er relatief meer klachten van Antillianen komen. ‘Dat kan verband houden met voorvallen uit het verleden. In Enschede komen relatief de meeste klachten van Marokkaanse jongeren’ zegt Olzanowsky aan een journalist van de Stentor.

Na een tweetal avondjes stappen komt Antek tot de conclusie dat er weliswaar een aantal incidenten zijn geweest maar over het algemeen genomen kan het Zwolse deurbeleid niet gehekeld worden. Daarvoor zijn er eenvoudig te weinig aanwijzingen en doen de portiers op een duidelijke en inzichtelijke manier hun werk. Het onderzoek in Zwolle werd verricht door twee stagiaires van het ADB en acht jongeren met de Antilliaanse, Turkse, Marokkaanse en Nederlandse nationaliteit. Over drie Zwolse kroegen zijn in het verleden signalen van discriminatie afgegeven. Tijdens de twee stapavonden van de onderzoekers blijken die signalen in praktijk eigenlijk mee te vallen. Reden voor het ADB om de Zwolse horeca met een voldoende te belonen voor het deurbeleid.

Tekst: MediaHuis Zwolle
Foto: Robert Hoetink
Provincie:
Tag(s):