dinsdag, 12. juli 2005 - 9:11

Aandacht voor autokraken

Nijmegen

De politie Gelderland-Zuid gaat in samenwerking met het bureau Toezicht van de gemeente Nijmegen in de weken voorafgaand, tijdens en na de Vierdaagse van maandag 11 juli tot vrijdag 29 juli, extra aandacht geven aan autokraken. Met name de mountainbikersteams van de toezichthouders van de gemeente en de politie zullen een belangrijke rol spelen.

Auto’s worden gecontroleerd en voorzien van een meldingsbriefje onder de ruitenwisser met de aantekening of de controle positief of negatief was. De controle richt zich met name op geparkeerde voertuigen in de wijken Galgeveld, Altrade, Bottendaal, Hengstdal, Hunnerberg en Kwakkenberg.

Op het meldingsbriefje wordt ook genoteerd door wie de controle is uitgevoerd. Het meldingsbriefje heeft een dubbele functie want op de andere kant staat de tekst: "Let op, ik doe mee aan de actie tegen autocriminaliteit en heb op advies van de politie preventiemaatregelen getroffen." De autobezitter die zo’n briefje dus aantreft, kan het vervolgens gebruiken om aan te geven dat er niets te halen valt. Daarnaast heeft de politie een folder met tips tegen autocriminaliteit.

Autokrakers hebben al genoeg aan een achtergelaten jas op de achterbank van de auto. Dat is een reden om de auto open te breken en te kijken wat er in de jaszak zit. De autoradio in de auto achterlaten vormt voor de autokraker al helemaal een uitdaging! Het frontje van de radio opbergen onder de voorstoel is een bekend gegeven en absoluut onvoldoende.

Met deze actie wil de politie autobezitters bewust te maken van wat ze zelf tegen autocriminaliteit kunnen doen. De beste preventie tegen autokrakers begint bij de autobezitter zelf. Onder het motto: "Niets er in…Niets er uit" adviseert de politie dus geen waardevolle spullen zichtbaar in de auto achter te laten. De autobezitter doet er verstandig aan te laten zien dat niets waardevols verborgen wordt. Dek een lege laadruimte niet af. Zet de klep van het handschoenkastje open. De autobezitter kan niet beter duidelijk maken dat er in de 1ste plaats aan gedacht is om preventieve maatregelen te nemen en in de 2de plaats dat er inderdaad niets te halen valt. En als je toch iets waardevols in de auto moet achterlaten is een kluisje geen overbodige luxe!
Provincie:
Tag(s):