dinsdag, 8. maart 2005 - 9:27

Aandacht voor ouderen en seksualiteit

Utrecht

Vanaf heden biedt de Rutgers Nisso Groep hulp bij vragen en problemen van ouderen middels de informatielijn Ouderen & Seksualiteit. Zo rond de 50 jaar hebben veel mensen last van hormonale veranderingen, die soms gepaard gaat met problemen in de seksualiteit. Veel mensen vinden het een probleem om hierover met hun huisarts te praten.

Rond het 50e levensjaar doen zich bij mannen en vrouwen hormonale veranderingen voor. Lichamelijk heeft het ouder worden bij mannen vooral invloed op de erectie en bij vrouwen op de vochtigheid van de vagina, waardoor het pijnlijk kan zijn om te vrijen. Bij zowel mannen als vrouwen duurt het langer om opgewonden te raken. Vaak wordt de behoefte aan gemeenschap minder, terwijl de behoefte om te vrijen blijft. Het seksueel functioneren kan bovendien worden beïnvloed door ziekte en handicaps, bijbehorende behandelingen en medicatie. Daarnaast komen seksuele disfuncties vaker voor onder de groep ouderen.

De huisarts is de meest aangewezen persoon om naartoe te gaan met vragen en problemen omtrent seksualiteit, maar ouderen vinden het over het algemeen moeilijk om over seksuele problemen te praten. Huisartsen vinden het omgekeerd vaak ook lastig om seksualiteit met ouderen te bespreken. Op televisie, in boeken en tijdschriften wordt veel informatie gegeven over seksualiteit, maar vaak is die informatie te algemeen en niet toegespitst op de problemen waar ouderen mee te maken kunnen krijgen. De Rutgers Nisso Groep verzorgt op www.senorweb.nl de rubriek “Seks op leeftijd�, een veel gelezen rubriek. Wekelijks bezoeken ruim 700 ouderen deze pagina. Niet alle ouderen maken echter gebruik van internet.

Om een bijdrage te leveren aan de hulpverlening voor ouderen heeft de Rutgers Nisso Groep de informatielijn Ouderen & Seksualiteit 0900-5 11 22 33 in het leven geroepen. Ouderen kunnen op dit telefoonnummer informatie beluisteren over verschillende onderwerpen, waaronder pijn bij het vrijen, erectieproblemen, seksualiteit in relatie tot een ziekte of handicap, homoseksualiteit en intieme relaties in verzorgingshuizen. Ook wordt de mogelijkheid geboden om persoonlijk met iemand te spreken. Er wordt dan doorverbonden met één van de medewerkers van Korrelatie, die door de Rutgers Nisso Groep zijn getraind op dit onderwerp.

Categorie:
Tag(s):