woensdag, 15. juni 2005 - 16:18

Aangehouden TBS-er verdacht van moord

Amsterdam

De 40-jarige TBS-er die vorige week ontsnapte in Utrecht tijdens een begeleid verlof en sindsdien voorvluchtig was is dinsdagavond rond 22.30 uur in Amsterdam aangehouden.
<BR>De man wordt door de politie ervan verdacht vlak voor zijn aanhouding een 73-jarige man te hebben vermoord die in een bootje in het Noordhollands Kanaal bij Landsmeer dood is aangetroffen. Dit heeft Korpschef Welten vanmiddag in een persconferentie van het Openbaar Ministerie van Amsterdam verklaard.

Woensdagochtend werd door de politie een dode bejaarde man aangetroffen op het Noordhollands Kanaal nabij Landsmeer. Volgens een woordvoerder van het parket van Amsterdam, is de man door een misdrijf om het leven gebracht. De man waarvan het OM de identiteit niet bekend maakt lag in de kajuit van zijn motorboot.

De recherche is daarop met een uitgebreid onderzoek begonnen. Nadat bekend dat het slachtoffer woonde in de Jordaan heeft er ook in en om zijn woning in de Anjeliersstraat/ lindengracht een uitgebreid onderzoek plaatsgevonden waarbij de politie een man aantrof in de achtertuin. Deze man bleek later de voorvluchtige TBS-er Wilhelm S. Hij bood geen verzet tijdens zijn aanhouding maar de politie trof wel na fouilleren een doorgeladen pistool aan.

De politie verdenkt, gezien de aanhouding van Wilhelm S. in de achtertuin van de woning van de vermoorde bejaarde man, de voorvluchtige TBS-er van moord.

Uit Den Haag komen er al geluiden over de positie van Minister van Justitie Piet Hein Donner. Joost Eerdmans van de LPF heeft al gevraagd om een spoeddebat in de 2e Kamer.

Wilhelm S. is bij vonnis d.d. 27 juli 1990 van de rechtbank Amsterdam veroordeeld tot TBS met bevel tot verpleging terzake van diefstal met geweld en verkrachting. De TBS werd ten uitvoer gelegd in het FPC Veldzicht te Balkbrug.

Minister Donner heeft om 17.45 uur in Den Haag in een persconferentie zijn deelneming geuit naar de nabestaanden van het slachtoffer. De conclusie die Donner trekt is dat de betrokken instantie's zorgvuldig en adequaat hebben gehandeld en geen fouten hebben gemaakt in de uitvoer van de TBS. Het OM heeft vorig jaar geeist om de TBS met 2 jaar te verlengen en de rechter heeft dat ook ten uitvoer gebracht.

'Terugkijkend is het een tragisch gegeven dat de verdachte
Wilhelm S. naar de nu bekende feiten betrokken is bij een moord,' aldus Donner.

In een brief die Donner naar de 2e Kamer heeft gestuurd schrijft hij dat er 'altijd risico's zijn aan het huidige TBS-systeem.' Om deze risico's echt te willen uitsluiten zal een aanpassing aan het TBS-systeem noodzakelijk zijn. © BON / foto: Opsporing Verzocht/bootje-Bram de Hollander/Donner-Ronald Fleurbaaij.
Provincie:
Tag(s):