vrijdag, 28. januari 2005 - 14:49

Aangifte fraude tegen Havenbedrijf

Rotterdam

De gemeente Rotterdam heeft vrijdag aangifte gedaan wegens mogelijke strafbare feiten in het havenschandaal. Dat heeft de gemeente vrijdag laten weten. In augustus van het vorige jaar moest de toenmalige directeur W. Scholten opstappen omdat hij op eigen houtje bankgaranties had gegeven aan het noodlijdende RDM, een defensiebedrijf van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen.

Het schandaal kwam aan het licht toen de Duitse Commerz Bank, die de lening had verstrekt, bij het Rotterdamse Havenbedrijf deed of zij daarvoor garant stonden. Scholten zou voor 183,5 miljoen euro aan bankgaranties hebben afgegeven. De Commerz Bank, de Britse Barclays Bank, durfinvesteerder Residex en drie particulieren hebben laten weten geld te willen zien van de gemeente en het Havenbedrijf.

Volgens de gemeente is het nu aan het Openbaar Ministerie om uit te zoeken of er sprake is van fraude of diefstal. De gemeente voelt zich niet verantwoordelijk voor het schandaal, omdat Scholten niet tekeningsbevoegd zou zijn en de bankgarantie niet geldig zou zijn.

© BON / Foto’s FBF.NL
Provincie:
Tag(s):