donderdag, 30. juni 2005 - 8:32

Aangifte loon- en premieheffing

Amstelveen

Werkgevers in het Nederlandse bedrijfsleven vrezen dat de loonaangifte 2006 uitdraait op een administratieve chaos, omdat ze door alle van overheidswege doorgevoerde wijzigingen tijd tekort komen om een adequate aangifte te doen. De Nederlandse overheid doet er goed aan om de loonaangifte 2006 uit te stellen tot 1 januari 2007. Dat concludeert mr. Marcel Kawka, senior manager en partner bij BDO Accountants en Adviseurs. BDO heeft inmiddels een brandbrief met betrekking tot het thema naar leden van de Tweede Kamer gestuurd.

Per 1 januari 2006 zal er een gezamenlijke aangifte zijn voor de loon- en premieheffing, de loonaangifte 2006. De kans op boetes voor werkgevers wordt groter door deze nieuwe regelgeving. Daarnaast treden vanaf die datum een aantal andere regelingen in werking, zoals de nieuwe zorgverzekering en de levensloopregeling. Tevens wordt de auto van de zaak in de loonheffing betrokken. Al deze maatregelen dreigen, in combinatie met de loonaangifte 2006 en de regels die de nieuwe aangifte omgeven, te zorgen voor een administratieve en financiële chaos bij werkgevers. Alleen al voor de auto kan de schade voor het bedrijfsleven jaarlijks oplopen tot 1,5 miljard euro, schat ondernemersorganisatie MKB Nederland.

In 2004 werden de aansluitingswet Walvis en de Wet Financiering Sociale Verzekeringen door de Eerste Kamer aangenomen. Via deze wetten wordt uiteindelijk een vereenvoudiging in het loonbegrip beoogd, en komt er één loket voor de loonheffing en premies werknemersverzekeringen.

BDO CampsObers Accountants & Adviseurs verleent in Nederland vanuit ruim 30 vestigingen en 2.000 professionals diensten op het gebied van accountancy, belastingadvies en consultancy. BDO richt zich met name op het Nederlandse middenbedrijf en is sterk in de advisering aan groeiende ondernemingen. BDO maakt deel uit van BDO International, een wereldwijd netwerk van zelfstandige en onafhankelijke organisaties die onder de merknaam BDO actief zijn op het gebied van de zakelijke dienstverlening.
Categorie:
Tag(s):