vrijdag, 9. december 2005 - 16:16

Aanhoudingen voor oplichting via internet

Eindhoven

De politie heeft een groep van 12 personen aangehouden die worden verdacht van oplichtingpraktijken via het internet. Via de verkoopsite Marktplaats.nl werden goederen aangeboden die na betaling niet werden geleverd. De verdachten zijn allen afkomstig uit Eindhoven en Waalre en zijn 16 tot 24 jaar oud, meldt de politie Brabant Zuid-Oost vrijdag.

Op 24 oktober werden de eerste twee verdachten in een internetcafé opgepakt in een samenwerking met enkele benadeelden, met Marktplaats.nl, met een internetprovider en met gebruikers van de internetsite Internetoplichting.nl.

In de loop van het onderzoek werden nog tien verdachten aangehouden. Bijna alle verdachten kenden elkaar en de meeste verdachten wonen in het Eindhovense stadsdeel Strijp. De verdachten boden op de internetsite Marktplaats.nl gewilde goederen, zoals mobiele telefoons, laptops en navigatiesystemen, te koop aan. Nadat de kopers het geld hadden overgemaakt, werden er geen goederen geleverd. Sommige kopers wilden de goederen onder rembours ontvangen. De pakketten die zij via de post ontvingen bevatten dan kleine pakjes appelsap of iets dergelijks. De verdachten wekten in hun aanbiedingen de indruk dat ze namens bestaande bedrijven verkochten. Dat deden ze om vertrouwen te winnen bij de kopers.
Het onderzoek is nog niet helemaal afgerond, maar de verdachten hebben met hun activiteiten naar schatting 350 mensen in het hele land gedupeerd. Mogelijk zijn er dat meer, maar niet iedereen heeft aangifte gedaan. Volgens de politie loopt het schadebedrag in de tienduizenden euro’s.
Provincie:
Tag(s):