dinsdag, 4. januari 2005 - 14:28

Aantal niet-traceerbare neemt met de dag af

Den Haag

Het aantal niet-traceerbare Nederlanders in het getroffen gebied in Zuid-Oost Azië neemt met de dag af. Het gaat voornamelijk om mensen waarvan niet precies bekend is waar zij tijdens de ramp verbleven. Het betreft een groep van 170 Nederlander. Gisteren waren dat er nog ruim 200. 30 mensen worden nog vermist en van 6 Nederlanders is bevestigd dat ze zijn overleden ten gevolgen van de Tsunami op tweede kerstdag. Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag op een persconferentie. Foto: Ronald Fleurbaaij.

Op de lijst van niet-traceerbaren staan allerlei Nederlanders, die mogelijk in de regio waren toen de natuurramp gebeurde. De lijst slinkt de laatste dagen snel omdat veel mensen de afgelopen week terug zijn gekomen. Velen waren rugzaktoeristen en konden geen contact opnemen omdat ze geen toegang konden krijgen tot een telefoon- of internetverbinding. Tien Nederlanders liggen nog in Thailand in het ziekenhuis, 6 in Bangkok en 4 in Phuket.

Nederland heeft aangeboden luchtverkeersleider te leveren om het luchtruim boven Atjeh te controleren. Nu doet de Amerikaanse mariene dat nog vanaf hun heli-carriers. Vanmorgen bleek het nut van een verkeersleiding toen een vrachtvliegtuig tijdens de landing in botsing kwam met een koe. Het toestel is inmiddels van de baan gesleept, maar er is nog geen vliegverkeer naar de luchthaven van Banda Atjeh mogelijk.

De Luchtmacht heeft vanmorgen een KDC-10 naar Indonesië gestuurd. Het toestel brengt 30 ton vracht voor het rampgebied, het maximum laadgewicht. Onder de vracht zit vooral veel kook- en eetgerij, zoals potten en pannen. Verder neemt de KDC-10 800 m² grondzeil voor tenten, 2,5 ton medicijnen, medische apparatuur en een medisch team die op de terugweg medische evacués mee zal nemen.
Provincie:
Tag(s):