zondag, 11. december 2005 - 16:49

Aanvulling op cao-akkoord

Den Haag

De vakbonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten hebben bekend gemaakt dat er een aanvulling komt op het CAO-akkoord voor brandweerpersoneel van vorige week. Dit hebben beide partijen tijdens een persconferentie zondagmiddag laten weten in Den Haag.

Belangrijkste punt hierbij is dat de afspraak dat een brandweerman na 20 dienstjaren een andere een andere functie krijgt, niet meer een vereiste is. Volgens de nieuwe aanvulling mag een brandweerman ervoor kiezen of hij na 20 dienstjaren wil stoppen of wil doorgaan, mits het medisch verantwoord is, licht Karen de Jager van de AbvaKabo toe.

Het is nog onduidelijk hoe het resultaat tussen de bonden en de VNG onthaald zal worden door de brandweermannen. De bonden zullen hun achterban de komende week het nieuw bereikte resultaat voorleggen, aldus De Jager.

In een eerste reactie laat het brandweerkorps van Amstelveen weten ‘gelukkig te zijn’ met de aanvulling op het akkoord. Volgens eerste berichten lijkt de aanvulling ook positief te worden ontvangen bij de brandweer in Amsterdam

De brandweermannen kwamen afgelopen week op veel plaatsen in het land in protest tegen het bereikte CAO-akkoord van afgelopen dinsdag, waarin staat dat een brandweerman na 20 dienstjaren een andere functie krijgt toegewezen. Ook het afschaffen van de regeling voor het Functioneel Leeftijdsontslag valt slecht bij de brandweermannen.

Zo werden er op snelwegen rond onder andere Amsterdam, Maastricht en in Friesland langzaam gereden met brandweervoertuigen, waardoor er files ontstonden. In Alkmaar bezetten brandweermannen het stadhuis en in Amsterdam meldden talloze brandweermannen zich ziek. In Enschede zette de brandweer een kerstboom in vuur en vlam om hun ongenoegen te uiten. Ook werd er ludiek geprotesteerd zoals in Roermond, waar de spuitgasten autoruiten wasten om ‘meer zicht’ te geven op de CAO-problematiek.

De brandweer in Amsterdam heeft de hulp van het leger ingeroepen om de massale ziekmeldingen op te vangen. Zo zijn er ook militaire brandweermannen gestationeerd op kazerne Willem in Amsterdam. De animo onder het defensiepersoneel was in eerste instantie niet groot, maar op last van dienstweigering zijn er toch manschappen bereid gevonden om de brandweertaken zolang over te nemen. ‘Het werkt hier in de stad totaal anders dan wij gewend zijn. We doen ons best natuurlijk maar alles is anders en nieuw voor ons’, volgens een defensiemedewerker.

Op de brandweerkazerne zijn momenteel ook drie taxichauffeurs aanwezig die de bijnaam 'Tom Tom' hebben gekregen. Zij leiden de militaire spuitgasten door de hoofdstad naar het juiste adres, laat een brandweerman van de kazerne Willem weten.
Provincie:
Tag(s):