zondag, 9. januari 2005 - 11:02

ADHD kinderen slikken medicijnen volwassenen

Een groep van bijna 35000 kinderen in Nederland slikt medicijnen die niet voor kinderen zijn bedoeld en die vaak leiden tot ernstige bijverschijnselen. Het televisieprogramma NOVA heeft dit zaterdagavond gemeld. De medicijnen zijn oorspronkelijk bestemd voor volwassenen met psychoses, maar worden steeds vaker voorgeschreven aan kinderen met ADHD en aanverwante gedragsproblemen. Het Academisch Ziekenhuis in Groningen concludeerd na onderzoek dat het gebruik van anti-psychotica onder kinderen de laatste 10 jaar tijd is verdubbeld. Het bekendste middel dat wordt gebruikt is Risperdal. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat gebruik van anti-pscychotica bij kinderen kan leiden tot onder meer ernstige gewichtstoename en hartritmestoornissen en bij langer gebruik tot diabetes.
<BR>

Doorgaans krijgen ADHD-kinderen het wel voor kinderen geregistreerde middel Ritalin voorgeschreven maar wordt in het geval dat kinderen hier niet goed op reageren het middel Risperdal voorgeschreven. De anti-psychotica helpen, volgens kinderpsychiaters, om agressiviteit bij kinderen te onderdrukken. De bijsluiter van het Risperdal vermeldt dat er geen gegevens bekend zijn over het gebruik bij jongeren onder de 15 jaar. Risperdal is door het College Registratie Geneesmiddelen niet voor kinderen geregistreerd omdat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de bijwerkingen.
De Inspectie voor de Volksgezondheid zegt dat artsen de omstreden medicijnen gewoon voor kinderen mogen voorschrijven en hier pas tegen op kan treden als een patiënt hierover een klacht indient.

© BON
Provincie:
Tag(s):