maandag, 5. december 2005 - 19:29

‘De democratie is ten einde’

Schinveld

Een modderachtig pad loopt vanaf de Duitse kant het Schinveldse bos in. Na ruim 150 meter staan een aantal actievoerders bij een provisorisch ingerichte tent. Een blauw dekzeil vormt het dak waaronder een kookstel, een koelbox en rugzakken liggen. Bovenin de aangrenzende boom hangt een Belgische actievoerder, die zijn onderkomen hoog in de boom gereed maakt. Iets verder op zitten nog drie mannen hoog in de boom, om daar hun tent met bed in orde te maken.

‘Momenteel zijn we met ongeveer 10 personen in het bos’ laat Susan weten. Zij is afgelopen vrijdag afgereisd naar de Schinveldse bossen aan de rand van de NAVO-vliegbasis in Geilenkirchen om duidelijk te maken dat zij tegen de voorgenomen kap is van 6 hectare bosgebied in het Zuid-Limburgse grensgebied. Dit bosgebied mag gekapt worden na een uitspraak van de Raad van State (RvS), omdat de veiligheid van opstijgende en dalende vliegtuigen van de NAVO-basis in het geding zou zijn.

Tegenover waarnemend burgemeester van de gemeente Onderbanken, Jos Zuidgeest, laten de tijdelijke bosbewoners namens Peter van het Groenfront weten, niet op een gewelddadige confrontatie uit te zijn. Ook al ligt er nu een uitspraak van de RvS, dit betekent niet voor de actievoerders dat de strijd nu gestreden is. Susan zegt dat ze 'niet met de armen over elkaar wil blijven toekijken, maar wil laten zien dat ze het niet met de uitspraak en de bomenkap eens is'. Omdat ze nu tussen twee banen zit heeft ze tijd om zich tijdelijk ‘op te laten sluiten’ in het bos. Sommige actievoerders komen voor een dag, anderen blijven langer.

In ieder geval worden ze warm ontvangen door de lokale bevolking uit de gebieden die worden ‘geteisterd’ door het geluid van de AWACS-toestellen. De bevolking van Schinveld en omstreken komt langs en brengt drank, eten en maakt een praatje. Zo ook Harry de la Haye. Hij is al sinds 27 jaar betrokken bij protesten tegen de NAVO-basis en de geluidsverstoring in ‘zijn’ regio. Hij maakt zich kwaad, omdat er duidelijke onderzoekscijfers zijn waaruit blijkt dat er gezondheidsschade is in de zuidelijke regio door de vliegbasis.

‘De democratie is ten einde als de militairen zoveel macht hebben’. En dat is een veelgehoord argument, deze middag in het bos. De bevolking voelt zich niet serieus genomen, zowel door de regering als de NAVO.
Provincie:
Tag(s):