dinsdag, 15. november 2005 - 22:10

‘Grote Griepmeting’ van start

Arnhem

Dinsdag zijn Nederlandse en Belgische onderzoeksinstituten begonnen met de ‘Grote Griepmeting’ 2005/2006. Van 15 november tot 31 maart 2006 zal voor de derde keer onderzoek worden uitgevoerd naar de verspreiding van griep en verkoudheid.

Dit seizoen wordt het unieke project uitgebreid met een extra onderzoek naar de relatie tussen stress en gezondheid. iedereen via de website wekelijks kan doorgeven of hij/zij verkouden is, griepverschijnselen heeft, of gewoon gezond is.

Een kaart van Nederland en België geeft dagelijks met blauwe stippen de gevallen van verkoudheid en met rode stippen de griepgevallen aan. Op die manier kunnen we volgen hoe de wintergriepepidemie zich verspreidt.

Vorig jaar brachten ruim 23.000 enthousiaste ‘griepmeters’ de griepgolf in kaart. Uiteraard is de meting volledig anoniem. Alleen de postcodecijfers zijn van belang voor de meting. “We hopen dat we een groot aantal Vlaamse griepmeters kunnen vinden om een zo goed en zo actueel mogelijk beeld van de verspreiding van griep en verkoudheden in onze streken te kunnen zien. Hoe meer mensen aan dit project meewerken, hoe juister het beeld�, zegt Marc Van Ranst, viroloog aan de K.U.Leuven. “Het is een educatief webproject met als doel mensen te betrekken bij wetenschappelijk onderzoek. Naast individuen willen we zeker ook klassen en scholen uitnodigen om mee te doen�.

Dit jaar gaat het project ook van start in Portugal. Het is de bedoeling om dit project in alle Europese landen te introduceren. Naast alle griepmeters kijken daarom ook artsen, virologen en wiskundigen met spanning naar de resultaten uit. De meting is dus niet alleen spannend, maar heeft ook nog eens buitengewoon veel nut. Wiskundigen hopen aan de hand van de metingen een nog beter inzicht te krijgen in de verspreiding van infectieziekten. Artsen en virologen hopen dat het onderzoek zal leiden tot veel betere adviezen die de Volksgezondheid ten goede komt.
Provincie:
Tag(s):