vrijdag, 11. november 2005 - 8:27

‘Verwarde man koesterde sympathie voor Samir A.’

Heerlen

De man die donderdagavond in Heerlen dreigde zichzelf op te blazen, blijkt sympathieën te koesteren voor Samir A. Voor de politie is dit aanleiding om de achtergrond van de ‘verwarde’ man accuraat na te trekken, laat een woordvoerder van de politie weten. Zo wil de politie duidelijk krijgen, wat de man in het recente verleden heeft gedaan en of hij contacten heeft (gehad) met Samir A. of diens omgeving.

De 18-jarige Heerlenaar, van Turkse afkomst, dreigde omstreeks 20.45 uur, in de hal van het gemeentehuis zichzelf op te blazen met een bom. De man droeg een heuptasje waarop hij wees toen hij de dreiging uitte.

Hij liep vervolgens weer naar buiten en enkele minuten later bracht de man op het Pancratiusplein ter hoogte van café Het Filjaal op een nog onbekende wijze iets tot ontploffing. Omstanders hoorden in ieder geval een harde knal en zagen een lichtflits, waarna zij de man op de grond zagen vallen.
Ondertussen was de politie gealarmeerd door de portier van het gemeentehuis en waren snel met veel manschappen op het genoemde plein.

Aangezien rekening gehouden moest worden dat de man een bom in zijn heuptasje zou hebben, nam de politie onmiddellijk de nodige veiligheidsmaatregelen. Het massaal toegestroomde winkelend publiek werd daarom op ruime afstand gehouden. De verdachte werd door de politie gefixeerd om te voorkomen dat hij iets tot ontploffing kon brengen.
Een bomverkenner stelde een nader onderzoek in naar de inhoud van het heuptasje wat leeg bleek te zijn.

Personeel van de ambulancedienst onderzochten de man die geen enkele verwonding had opgelopen, waarna de verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en ingesloten.

Volgens de politie verkeert de man in een zwaar verwarde toestand en kon hij zijn actie en de daaruit voortvloeiende ophef niet overzien.
Provincie:
Tag(s):