woensdag, 28. september 2005 - 14:19

‘Werkgelegenheidsbeleid kabinet faalt volkomen’

Amstelveen

‘Het kabinet faalt volkomen op het terrein van de werkgelegenheid en de arbeidsmarkt. Het holt de sociale samenhang uit. De koopkracht operatie van het kabinet werkt de ongelijkheid in de hand.’ Die harde kritiek levert FNV-voorzitter Agnes Jongerius vanavond op een bijeenkomst van het VNO-NCW in Apeldoorn.

De FNV-voorzitter zal de verzamelde ondernemers ook voorhouden dat de FNV zich in ieder geval niet laat misleiden door ‘de vrolijke,bijna hooliganachtige wijze waarmee de manco’s in het beleid worden overschreeuwd door de leden van het kabinet en de kamerleden van de regeringspartijen.’

Jongerius kondigt vanavond aan moed te putten uit het feit dat haar FNV ‘barst van de ideeën en initiatieven’. Enkele daarvan heeft de Tweede Kamer al overgenomen, te weten financiele tegemoetkomingen aan studenten en jonge ouders. Nederlands grootste vakcentrale zal plannen in de komende periode inbrengen in overleggen en onderhandelingen met de centrale organisaties van werkgevers en met het kabinet zelf. “Balkenende en zijn kompanen zullen ons niet ontsnappen’, aldus Jongerius vanavond.

De initiatieven waarover de FNV wil onderhandelen zijn o.a.:
• Koppeling op 1 januari 2006 niet alleen herstellen, maar opplussen voor het niet toepassen van de koppeling op 1 juli jl. dat wil zeggen een extra van 0,3%

• Een hogere zorgtoeslag voor alleenstaanden met een laag inkomen.
• Huishoudens moeten via aanvullende verhoging van de algemene heffingskorting worden gecompenseerd voor eventueel stijgende energieprijzen. Op die manier worden de stijgende aardgasbaten teruggegeven aan de Nederlandse burgers.

• Plafonneer de nominale premie ziektekosten via een compenserende rijksbijdrage aan verzekeraars. De nominale premie moet op termijn omlaag en niet omhoog. Een verhoging boven de prognoses in de Miljoenennota is absoluut ongewenst.

• Verhoog de fiscaal aftrekbare reiskostenvergoeding voor werk-werkverkeer (dienstreizen) van € 0,18 tot € 0,28 en indexeer die aan de prijsontwikkeling. Pas ook ene jaarlijkse prijsindexatie toe op de reiskostenvergoeding voor het woon-werkverkeer.

• Zet de heffingskortingen om in toeslagen die niet afhankelijk zijn van betaalde belastingen.

Jongerius: ‘Ik ga ervan uit dat ook de werkgeversorganisaties een aantal van deze vorstellen zullen steunen. Het wordt tijd om te kiezen voor sociale samenhang.
Categorie:
Tag(s):