dinsdag, 5. juli 2005 - 12:04

Afdeling gesloten na MRSA uitbraak

Gouda

In het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda is een chirurgische verpleegafdeling gesloten, omdat er bij een aantal personen een besmetting met de MRSA-bacterie is geconstateerd. Het betreft drie patiënten een verpleegkundige. Twee van de drie zijn inmiddels weer naar huis. Nieuwe patiënten worden op een andere afdeling opgenomen, zodat het operatieschema niet in het geding komt. Het is nog onduidelijk hoe de bacterie in het ziekenhuis is gekomen.

Het ziekenhuis heeft na de ontdekking van de besmetting meteen het protocol in werking gesteld. Dit betekent dat de patiënten op de afdeling geïsoleerd worden verpleegd. Iedereen die met de besmette patiënten in contact is geweest zullen worden getest op de aanwezigheid van de MRSA-bacterie. De uitslag hiervan zal eind deze week bekend zijn.

De MRSA-bacterie is een resistente bacterie, en is moeilijk te bestrijden met antibiotica. De bacterie heeft in de regel alleen effect op mensen met een sterk verminderde weerstand. Bezoekers en patiënten met een redelijk tot goede weerstand kunnen de bacterie na direct contact met een besmette patiënt wel korte tijd bij zich dragen, maar zullen er niets van merken. Een ziekenhuisbacterie kan bij zieke mensen infecties aan bijvoorbeeld de luchtwegen of slijmvliezen veroorzaken.

Vorige week werd bekend dat in het St. Jans Gasthuis in Weert een patiënt is overleden aan de gevolgen van een MRSA-infectie. De patiënt had de infectie niet in het ziekenhuis van Weert opgelopen.

©BON / Foto FBF.nl
Provincie:
Tag(s):