donderdag, 17. maart 2005 - 12:25

Afronding 'Café-moord' Nijlân

Leeuwarden

Het Team Grootschalig Optreden (TGO) in de zaak Nijlân heeft het onderzoek naar de gewelddadige overval op café Nijlân in Leeuwarden in de nacht van 17 op 18 januari jl., waarbij een 54-jarige caféhouder om het leven is gebracht, afgerond.
<BR>
<BR>Naar aanleiding van tips kwam de politie drie mannen op het spoor. Op vrijdag 11 februari werd een 19-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Hij heeft inmiddels bekend de caféhouder met een mes om het leven te hebben gebracht. Het mes is op de plaats delict gevonden. Donderdag 18 februari werden nog eens twee jongemannen van 17 en 18 jaar uit Leeuwarden aangehouden.

De 17-jarige verdachte heeft inmiddels een bekentenis afgelegd. De 18-jarige verdachte blijft tot op heden ontkennen, maar de overige twee verdachten hebben wel belastende verklaringen in zijn richting afgelegd. Inmiddels is ook de hockeystick gevonden waarmee een 46-jarige bezoeker van café Nijlân in die bewuste nacht ernstig werd toegetakeld.

Uit de verklaringen van de twee bekennende verdachten is naar voren gekomen dat het café Nijlân doelbewust was uitgezocht. Het café was van tevoren verkend. Uit die verklaringen blijkt verder dat de overval al een dag eerder gepland stond. Het café bleek toen echter gesloten te zijn. Bij de overval werd een geldbedrag buitgemaakt.

Het was de drie verdachten te doen om geld om hun levensstijl te bekostigen, zij bleken tevens veel meer op hun kerfstok te hebben zie artikel

Het TGO Nijlân is twee weken geleden reeds teruggebracht naar 10 personen. Eind deze week wordt het team afgebouwd naar 6 mensen. Het TGO heeft de afgelopen weken nauw samengewerkt met het al langer bestaande straatroventeam van de politie Fryslân. ©BON/foto: DASfotografie
Provincie:
Tag(s):