dinsdag, 22. maart 2005 - 16:50

Aftellen

Amsterdam

Vanaf donderdagmiddag kunnen fietsers op 4 drukke kruispunten in Amsterdam op het stoplicht zien hoe lang het nog duurt voordat het licht op groen springt.
<BR>
<BR>In het ogenschijnlijk normale verkeerslicht is voor de wachtende fietser in het oranjelicht een secondeteller te zien met cijfers die terugtelt naar nul. Woordvoerster Christine van ’t Hull van de Dienst Infrastructuur van Verkeer en Vervoer denkt dat de verkeersveiligheid hierdoor toeneemt.

Iedereen weet dat de rode stoplichten door vooral fietsers en voetgangers massaal worden genegeerd. Door de fietsers nu duidelijk te laten zien hoe lang het nog duurt voordat ze mogen gaan rijden wordt de verkeersveiligheid verhoogd.

Een proef met een soortgelijk systeem heeft de dienst al eens eerder uitgevoerd bij stoplichten voor voetgangers en daar bleek het aantal mensen dat door rood liep met 20 procent af te nemen.

Er komen voorlopig tien wachttijdmelders bij fietsverkeerslichten, verdeeld over vier kruispunten, te weten: Prins Hendrikkade - Martelaarsgracht, Nieuwezijds Voorburgwal - Raadhuisstraat, Nieuwezijds Voorburgwal - Paleisstraat en Weteringcircuit.

© BON / Dynamicom / Ellen Martens

Provincie:
Tag(s):