donderdag, 3. maart 2005 - 15:44

Afvalverzamelaars rijden op koolzaadolie

Buitenpost

Het afvalverzamelingsbedrijf Omrin maakt vanaf donderdag 3 maart gebruik van twee vuilniswagens die op koolzaadolie rijden. Deze pure plantaardige olie (PPO) is een goed alternatief voor de fossiele brandstoffen en heeft vele voordelen.

Zo produceert de op PPO rijdende motor minder lawaai en is de vervuiling met kooldioxide bij PPO, over de hele productieketen genomen, 70% minder dan bij diesel. Verder bevat PPO geen zwavel, de veroorzaker van zure regen. De roetuitstoot wordt tenminste met de helft verminderd, waarbij in tegenstelling tot diesel geen kankerverwekkende deeltjes vrijkomen. Bovendien kan koolzaad onbeperkt worden geproduceerd.

Natuurlijk kent ieder voordeel ook nadelen, maar deze wegen niet op tegen de voordelen van een nieuw aan te schaffen wagen, zegt een woordvoerster van Omrin, ‘We hebben een eigen tankstation nodig voor de koolzaadolie, maar die hebben we ook voor diesel’ en ‘Omdat de PPO in prijs gelijk is aan diesel is het nog niet economisch verantwoord om oude wagens om te bouwen, omdat dit een € 5000,- per wagen kost’.

De overheid is volgens Omrin nog in beraad om de accijns op PPO te verlagen en bovendien zal de prijs van fossiele brandstof blijven stijgen ten opzichte van diesel, dit maakt het ombouwen in de toekomst misschien wel lucratief.
SolarOilSystems uit Boyl importeert de PPO nu nog uit Duitsland, maar zij is in onderhandeling met boeren om in de provincie Groningen koolzaad te gaan verbouwen en zelf een oliepers aan te schaffen. ©BON

Provincie:
Tag(s):