dinsdag, 22. maart 2005 - 14:16

AID ontdekt dode vleermuizen op markt Amsterdam

Amsterdam

De Algemene Inspectiedienst van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft op een markt in Amsterdam Zuid-Oost op maandag 21 maart 38 dode vleermuizen in beslag genomen. De beschermde vleermuizen werden in een marktkraam tussen de groenten, fruit en vis in een kratje aangetroffen. Uit onderzoek is gebleken, dat de dieren in Ghana zijn gevangen en gerookt. Daarna zijn ze vermoedelijk per post naar de verkoper gezonden.

In Afrikaanse landen worden vleermuizen vaker gebruikt als medicijn tegen astma en bronchitis. De gerookte vleermuizen zijn in beslag genomen en tegen de verkoper is proces-verbaal opgemaakt wegens overtreding van de Flora en Faunawet.

Alle Europese vleermuizen zijn beschermd. De aangetroffen vleermuizen, de zogenoemde Nijlrousset (wetenschappelijke naam Rousettus aegyptiacus), vallen zelfs onder de zwaarste bescherming. Omdat vleermuizen vaker infectiebron kunnen zijn voor diverse ziekten, zullen de vleermuizen vandaag nog in overleg met het Openbaar Ministerie worden vernietigd.

Provincie:
Tag(s):