zaterdag, 7. mei 2005 - 22:19

Airforce One to groundcontrole

Beek

De spanning was zaterdag op de gezichten van het beveiligingspersoneel te lezen. Als er maar niets misgaat. Hebben we wel genoeg mensen in dienst? Nou over beveiliging viel er niet te klagen. Daar waar de President kwam was er genoeg beveiliging aanwezig. Marechaussee, politie en het leger. Ze waren duidelijk aanwezig. Niet te vergeten de Amerikaanse beveiligers. Ze liepen druk heen en weer op het vliegveld. Elk detail controlerend. Alles moest tiptop in orde zijn. De spanning steeg. Er kwam een vliegtuig in zicht, zal het hem zijn? Fototoestellen en filmcamera’s gaan in de aanslag. Dit is hem dan, het vliegtuig met de Amerikaanse president Bush en zijn gevolg.

Even ontstaat er verwarring want Airforce one landt dan wel netjes, maar niet op de locatie waar de media hun camera’s hebben opgesteld en waar een delegatie van Koninklijke Marechaussee’s klaarstaan om de president te begroeten. Het was niet het presidentiële vliegtuig, maar eentje met stafpersoneel dat precies lijkt op de echte.

Lang wachten was niet nodig. Vlak achter het eerste kwam om 19.15 uur de enige echte Airforce One met George W. Bush en zijn echtgenote die werden verwelkomd door onder andere de Amerikaanse Ambassadeur Sobel en echtgenote. Ook de Limburgse Gouverneur mocht tegen het einde van zijn taak als Limburgs Gouverneur nog even een hand schudden met Amerika’s grootste man.

Na een aantal Amerikaanse families te hebben begroet die speciaal waren uitgenodigd op het vliegveld, vertrokken de president en zijn vrouw richting Chateau Sint Gerlach waar hij de nacht zal doorbrengen.

In Maastricht was er op plein 1992 een kleine demonstratie tegen de komst van Bush. De opkomst bleek lager te zijn dan verwacht. Op het vliegveld Maastricht Aachen Airport werd er nog een lawaaidemonstratie gehouden, echter door de ronkende motor’s van Airforce One viel dit lawaai in het niets.

Vliegtuigspotters hadden vandaag de dag van hun leven. Niet een maar twee echte Amerikaanse presidentiële vliegtuigen op een dag. Morgen kunnen ze er nog even van genieten en dan vliegen ze weer naar hun volgende bestemming.

© BON Tekst/foto’s Jean-Pierre Geusens/John Peters

Provincie:
Tag(s):