donderdag, 3. maart 2005 - 9:45

Ajax en Willem II in halve finale Amstel Cup

Ajax en Willem II zijn door naar de halve finale van de Amstel Cup. De Amsterdammers wonnen, op een besneeuwd veld, met 0-2 bij ADO Den Haag en de Tilburgers versloegen in eigen stadion FC Den Bosch met 3-0.

ADO Den Haag - Ajax

In de eerste helft was ADO Den Haag sterker dan Ajax. De Amsterdammers hadden duidelijk meer moeite met het moeilijk bespeelbare veld dan de Hagenaars. Via Roy Stroeve en Cedric van der Gun was de thuisploeg dichtbij een openingstreffer. Aan de andere kant was Angelos Charisteas gevaarlijk. Een inzet van de Griek werd bijvoorbeeld van de doellijn van keeper Dorus de Vries gehaald.

In de tweede helft begon Ajax wat agressiever. In de 54ste minuut resulteerde dat in het eerste doelpunt van de wedstrijd. Een goede actie van Hedwiges Maduro belandde op de paal, waarna Wesley Sneijder de rebound kon binnen schieten. Ajax oogde bij de goal scherper dan ADO Den Haag, wat opvallend genoemd mag worden in het spokende Zuiderpark. Ajax was ook na het doelpunt de bovenliggende partij.

Twee minuten voor tijd kreeg Jamie Smith toch nog een enorme kans op de 1-1. Johnny Heitinga verdedigde veel te nonchalant, waardoor de Schot de bal achter Maarten Stekelnburg kon prikken. Helaas voor ADO miste de schuiver preciezer. Vlak daarna kon Ryan Babel ontsnappen aan de buitenspelval. De spits was niet zelfzuchtig en legde af op de volledig vrijstaande Mauro Roasles: 0-2. Door deze overwinning is Ajax, net als Willem II, door naar de halve finale van de Amstel Cup.

Willem II - FC Den Bosch

Willem II begon zonder veel zelfvertrouwen aan het duel, maar FC Den Bosch maakte het de thuisploeg gemakkelijk. De Bosschenaren waren namelijk met maar liefst vijf aanvallend ingestelde spelers naar Tilburg afgereisd. Toen de bezoekers de eerste twee grote kansen om zeep hadden geholpen, was daar in de elfde minuut plotseling Iwan Redan. Hij kon tot twee keer toe op doelman Kris Mampaey aanleggen en scoren: 1-0.

Kort daarna maakte Albert van der Haar er 2-0 na een mooie combinatie tussen hem, Kevin Bobson en Redan. FC Den Bosch-trainer Henk Wisman ontstak vervolgens in woede en wisselde maar liefst twee spelers. Koen van de Laak en Dennis Schulp verlieten teleurgesteld het veld en werden vervangen door Berry Powel en Charlie van den Ouweland. Zijn collega Robert Maaskant moest in de eerste helft ook al eens wisselen, maar dan noodgedwongen. De coach moest de aan zijn hamstring geblesseerd geraakte Michel Kreek naar de kant halen voor debutant Arjan Swinkels. In de tweede helft freewheelde Willem II naar een gemakkelijke overwinning. Invaller Hans Denissen mocht in de 80ste minuut op aangeven van Bobson de bal over Mampaey stiften. Hierdoor is ook Willem II door naar de halve finale van de Amstel Cup en is de rust in Tilburg enigszins teruggekeerd. In Den Bosch zal die na deze wedstrijd alleen maar toe gaan nemen.