dinsdag, 27. december 2005 - 18:52

Ajax neemt schikking OM aan

Ajax heeft in de strafzaak met betrekking tot de transfers van Shota Arveladze en Michael Laudrup een door het Openbaar Ministerie aangeboden schikking van 500.000 euro geaccepteerd. AFC Ajax NV en de Vereniging Amsterdamse Football Club Ajax zijn voorwerp van een strafrechtelijk onderzoek, dat inmiddels is afgerond.

Het Openbaar Ministerie is van mening dat Ajax, in het kader van de transfers van Shota Arveladze en Michael Laudrup in 1997 naar Ajax, transferbetalingen heeft gedaan die de club voor fiscale doeleinden had moeten aanmerken als loon. Het Openbaar Ministerie meent dat Ajax, door dat niet te doen, onjuiste aangiften loonbelastingen heeft gedaan. De belastingdienst heeft de Amsterdammers, naar aanleiding van bedoelde transferbetalingen, twee naheffingsaanslagen loonbelasting opgelegd ten bedrage van in totaal 5,8 miljoen euro, exclusief naheffingsrente. Ajax is het met de naheffingsaanslagen niet eens. Het verschil van mening tussen de club en de belastingdienst is onderwerp van de beroepsprocedure bij het Gerechtshof te Amsterdam.

Het Openbaar Ministerie en het bestuur van de belastingdienst hebben Ajax een transactieaanbod van 500.000 euro gedaan waarmee Ajax kan voorkomen dat het Openbaar Ministerie Ajax in de strafzaak verder zal vervolgen. Ajax heeft het transactieaanbod aanvaard. Het Openbaar Ministerie heeft Ajax meegedeeld dat besloten is de strafzaak tegen Arie van Os (in 1997 bestuurder) en de strafzaak tegen Maarten Oldenhof (destijds werkzaam als directeur) te seponeren.

De schikking die Ajax met het OM is aangegaan heeft geen consequenties voor het beroep van Ajax tegen de opgelegde naheffingsaanslagen. Ajax zal de beroepsprocedure voortzetten. Overigens heeft Ajax, voor het geval de fiscale rechter uiteindelijk zou oordelen dat de naheffingsaanslagen, of een gedeelte daarvan, in stand kunnen blijven, de betrokken spelers aansprakelijk gesteld. ,,Ajax vindt dat de club bij de transfers juist heeft gehandeld en zal mede daarom de fiscale procedure - die ook over deze transfers gaat en die aanhangig is bij het Gerechtshof Amsterdam - voortzetten'', aldus een woordvoerder van de club in een persbericht.
Categorie:
Tag(s):