zaterdag, 30. juli 2005 - 9:01

Ajax opent toernooi teleurstellend

Ajax is het eigen Amsterdam Tournament zeer teleurstellend begonnen. De ploeg van trainer Danny Blind verloor met 0-1 van Arsenal. In een slaapverwekkende wedstrijd zat de ontknoping in de staart.
<BR>
<BR>In de 87e minuut werd Arturo Lupoli de matchwinner. De 18-jarige Italiaan stond net acht minuten in het veld, als vervanger van de goed spelende José Reyes. Net voor het eindsignaal werd hij knap weggestuurd door Aleksander Hleb.

Lupoli, die afkomstig is van Parma, nam de bal goed aan op de rand van het strafschopgebied en knalde hard raak met de linker. Keeper Maarten Stekelenburg, die de voorkeur had gekregen, was kansloos. Een minuut later kreeg Ajax haar grootste kans van de wedstrijd, maar de lob van invaller Angelos Charisteas eindigde op de lat. In de tegenaanval scoorde Thierry Henry, ook met een lob, bijna de 0-2, maar de inzet van de Fransman ging naast. Voor rust waren er nauwelijks kansen. Wesley Sneijder liet in de tweede minuut al een goede mogelijkheid liggen en Fredrik Ljungberg stifte een keer over.

Voor de aftrap had Rafael van der Vaart nog speciaal afscheid genomen van het publiek.

In de eerste wedstrijd van de avond won FC Porto met 2-0 van Boca Juniors. In de negentiende minuut had Helder Postiga geluk dat zijn schot van richting werd veranderd en keeper Roberto Abbondanzieri op het verkeerde been stond. In de zeventigste minuut besliste middenvelder Jorginho de wedstrijd voortijdig, door een verlengde kopbal van dichtbij onder de Argentijnse doelman te schuiven.