donderdag, 22. december 2005 - 23:45

Ajax spaart FC Eindhoven in Gatorade Cup

Ajax heeft zich als laatste ploeg bij de acht overgebleven clubs in de Gatorade Cup geschaard. Zonder zich bovenmatig in te spannen deklasseerden de Amsterdammers vanavond voor een uitverkocht Jan Louwers Stadion FC Einhoven met grote cijfers 1-6.

Voorafgaand aan het duel was het massaal opgekomen publiek nog vol goede moed, maar al na vier minuten zagen zij een stunt de kop ingedrukt worden door Angelos Charisteas. De Griek rondde een steekpassje van Hatem Trabelsi fraai uit de draai in de verre hoek af.

Vanaf dat moment speelde de thuisploeg al een verloren duel en Ajax profiteerde daar optimaal van. De ploeg van Danny Blind schroefde het tempo meteen op en maakte binnen twintig minuten nog drie treffers. In de veertiende minuut was het Wesley Sneijder die na een combinatie met Noudrin Boukhari afrondde. Twee minuten later zag diezelfde Sneijder zijn corner door Frank Demouge in eigen doel gekopt worden. Weer drie minuten verder vond Boukhari na een individuele actie de verre hoek.

Bij 0-4 liet Ajax het voor rust. Met het oog op het drukke programma rond de feestdagen had het geen zin meer zich druk te maken, waardoor voorkomen werd dat Eindhoven met dubbele cijfers werd weggespeeld.

Toch vielen er nog enkele goals te noteren. Sneijder draaide vanaf de zijlijn na een uur spelen prachtig de 0-5 in de bovenhoek en tien minuten voor tijd maakte Thomas Vermaelen ook de zesde treffer. Tussendoor had Sasa Stojanovic de eer nog gered voor de veel te kort komende ploeg van trainer Louis Coolen.

FC Groningen is de laatste club die zich geplaatst heeft voor de kwartfinales van Gatorade Cup. In de allerlaatste wedstrijd in het Oosterpark Stadion hadden de noorderlingen geen enkele moeite met FC Volendam.

De subtopper uit Gouden Gids Divisie keek al na negen minuten tegen een achterstand aan. Yuri Cornelisse kon toen de eerste treffer van de wedstrijd vieren met zijn inmiddels bekende ratslag. Acht minuten later was het opnieuw raak. Ditmaal haalde Danny Buijs de trekker over. Met een 2-0 stand werd de rust bereikt.

Na de thee probeerde de ploeg van trainer Ernie Brandts wel aan te dringen, maar gevaarlijk werden de Wijdbroeken nauwelijks. FC Groningen stelde daar nog maar weinig tegenover, maar desondanks wist het nog wel een keer te scoren. De Zuid-Afrikaan Glen Salmon bepaalde de eindstand op 3-0.